2018 Június

14jún18:30Koncert Nagy Imre emlékére EseménycímkékBalatoni Péter,Hangverseny

Esemény részletei

MEGHÍVÓ JÚNIUS 14. – 16.
Az idén 60 esztendeje, hogy az 1956-os megtorlások idején, 1958. június 16-a hajnalán Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót kivégezték. E napon emlékezünk meg a Nagy Imre-per másik két (már előbb kivégzett) halálraítéltjéről, Losonczy Géza államminiszterről és Szilágyi József jogászról is.
Vértanúink előtti főhajtásképpen 2018. június 14-én a Magyar Tudományos Akadémián konferenciát és (ingyenes) komolyzenei koncertet rendezünk; 2018. június 16-án hagyományainkhoz híven pedig a Vértanúk terén, Nagy Imre szobránál koszorúzunk, majd (ingyenes) külön busz visz minket át a 301-es parcellába, ahol elhelyezzük kegyeletünk virágait. Mindkét napi rendezvényre tisztelettel várjuk Önöket! (A busz visszatér a Vértanúk terére. A hatóságokkal való egyeztetések miatt időpontunk még nincsen a rendezvény kezdésére, a levelezőlistánkra feliratkozottaknak email-eket küldünk, és honlapunkon is megtekinthető lesz az esemény pontos időpontja.)
Konferencia Programja: A Nagy Imre-per visszhangja a világban
Köszöntő: Jánosi Katalin
Levezető elnök: Rainer M. János
Előadások:
Kende Péter: Miért és hogyan készült Az igazság a Nagy Imre ügyben?
Kecskés D. Gusztáv: A Nagy Imre-per és a nemzetközi politika – a francia diplomácia perspektívájából
Pótó János: Nagy Imre a New York Timesban
Az előadások között Sándor Erzsi és Galkó Balázs színművészek szemelvényeket olvasnak fel a per és a kivégzések nemzetközi sajtóvisszhangjából.
A konferencia helye: Magyar Tudományos Akadémia Székház Kisterem
Időpontja: 2018. június 14. 15:30–17:30 óra
Kávészünet
Koncert:
Balatoni Péter zongoraművész Liszt Ferenc-műveket ad elő
Nagy Imre és mártírtársai emlékének tiszteletére.
Az ingyenes koncert helyszíne: Magyar Tudományos Akadémia Székház Díszterem
Időpontja: 2018. június 14. 18:30 – 20:00
(Az alkalomra tekintettel megfelelő ruhában való megjelenést kérünk.)

Idő

(Csütörtök) 18:30

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).