Történetünk

A főiskola története

A Wesley János Lelkészképző Főiskolát (WJLF) egy metodista hitvallású egyház, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség az 1987. évi közgyűlésén alapította meg, hogy a főiskolán lelkészeket és hitoktatókat képezhessen. Három évvel később, a Magyar Köztársaság Kormánya 1059/1991-es (XII. 06.) számú határozatával a Wesley János Lelkészképző Főiskolát felvette a hivatalosan elismert egyházi felsőoktatási intézmények lajstromába.

A főiskola gyökerei John Wesley, XVIII. századi anglikán teológus és lelkipásztor életében, hitében és munkájában keresendők. Wesley munkatársaival együtt a Krisztusban való, hit általi üdvösség evangéliumát hirdette mindenkinek Anglia határain belül és kívül. Ugyanakkor felismerte, hogy kora szegényei és jogfosztottai segítségre és támogatásra szorulnak, ezért arra ösztönözte követőit, hogy igyekezzenek enyhíteni ezen a szükségen. Munkájuk nyomán Angliában jelentős társadalmi változások mentek végbe. Ennek a két figyelemre méltó törekvésnek a hatására a főiskolán teológiai és általános szociális munkás képzés is folyik.

Az oktatás és körülményei

A Teológus – Lelkész, Vallástanár, a Szociális Munka Szak, a Pedagógia Szak és a Környezettan Szak tanszékeinek tanári karát egyaránt elismert és elhivatott tudósok alkotják, akik hisznek az iskola fontosságában. A főváros huszonhárom kerületéből az egyik belvárosi, a nyolcadik: szegénykerület. Itt elsősorban idős emberek, munkások, ingázó kiskereskedők, vidékről feltelepült cigányok élnek, és az utóbbi években, egyre szaporodó számban, kínai árusok is megvetették a lábukat. Az „ezerszer áldott Józsefváros”, ahogyan egy magyar író nevezte a kerületet, régen is a szegényromantika színhelye volt. Errefelé mindig sok volt az apró boltocska, a kapualjakban ma is kisműhelyek működnek, néhol utcalányok kínálják bájaikat. Mindenütt kézzelfogható a leépülés, hiszen egyelőre várat magára a kerület elöregedett házainak szisztematikus felújítása.

A főiskola épülete Budapest pesti oldalán található, a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi székhelye és a hozzá közelálló Oltalom Karitatív Egyesület hajléktalan-ellátó és egészségügyi központja tőszomszédságában. Az „Oltalom” állandóan emlékeztet Krisztus szegényekre vonatkozó üzenetére és az erre adott válasz wesleyánus örökségére.

A Wesley János Lelkészképző Főiskola számottevő előrehaladást ért el a VIII. kerületi Dankó utcában található régi üzemi épületegyüttes felújítása terén, amit Budapest VIII. kerületétől kapott 1992-ben, 99 évre. Az ingatlan hosszú évekig üresen és romos állapotban állt. Itt, a nyolcadik kerület szívében, a Dankó utcában hosszú éveken át működött egy húsüzem, területén marhaistállókkal, húsbolttal, füstölővel és vágóhíddal. 1992-ben, ahol jobbára már csupán a romok maradtak a hajdani épületekből, kezdték meg a Wesley János Lelkészképző Főiskola építését, amely 2000-ben fejeződött be. A fenntartó hatalmas romhalmazból alakította ki az ízlésesen rendbehozott, nyitott udvart körülvevő oktatási komplexumot, amely alkalmas a főiskola tevékenységének befogadására. A főiskola építészeti modernizálása a felmerülő új igényeknek megfelelően, az oktatás zavartalan folytatása közben, folyamatosan halad.

A főiskola munkáját osztálytermek és szemináriumi szobák, irodák, jól felszerelt számítógépterem, egy körülbelül 80.000 kötettel, folyóirattal ellátott könyvtár és levéltár, valamint testedző terem biztosítják. Helyben (a Dankó utcában) a diákok részére kollégiumi szállás is található, főzési és mosási lehetőséggel. A kollégiumi szobákban jelenleg 70 hallgató elhelyezésére nyílik lehetőség.

Akkreditáció

Az intézmény a Magyar Akkreditációs Bizottság 2002. szeptember 27-én született 2002/7/V. számú határozata értelmében akkreditált intézménynek minősül.

Oktatási programok

A főiskolára a minden évben hivatalosan közzétett tájékoztatóban megismerhető módon lehet jelentkezni.Mind a négy szakon (Teológus – Lelkész és Vallástanár, Szociális Munka, Pedagógia és Környezettan) egyaránt igényes elméleti és gyakorlati oktatás folyik. A Teológus – Lelkész, valamint Vallástanár szak hallgatói hétvégenként (a nappali képzésben résztvevők hétköznap is), valamint szemeszterenként egy-egy intenzív héten tartott előadásokon vesznek részt.

A Szociális Munka Szak nappali tagozatának oktatásában olyan tanulók vesznek részt, akik középiskolai tanulmányaik befejezése után rögtön erre a képzésre jelentkeznek. A Pedagógia Szak 2006-ban indult főiskolánkon, 2005 őszén akkreditálták. A szak nappali képzésén 41 fő, míg a levelező képzésen 51 hallgató tanul. A nappali tagozaton heti órarend van, a levelezőn általában kéthetente, péntek-szombati napokon folyik az oktatás.

A Környzettan Szak 2009-ben indult, 2008-ban akkreditálták.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.