2018 November

11nov13:00Emlékkonferencia a Kristályéjszaka 80. évfordulója alkalmával - Meghívás előadástartásra!VIII. Dankó u 11.Esemény típus:megemlékezés EseménycímkékMajsai Tamás,megemlékezés

Esemény részletei

1938. november 9-éről 10-ére virradó éjszaka Németországban és a náci állam által okkupált területeken brutális, minden korábbinál borzalmasabb zsidóellenes atrocitások, pogromok tomboltak. Zsidók százait gyilkolták meg vagy kergették az önkéntes halálba; ezer számra rongálták meg, gyújtották fel zsinagógáikat, imaházaikat; meggyalázták temetőiket, feldúlták otthonaikat, szétzúzták és kirabolták üzleteiket, és mintegy harmincezerre tehető azok száma, akiket koncentrációs táborokba hurcoltak.

A két nappal korábbi, Herschel Grynszpan által elkövetett párizsi merényletre hivatkozással céltudatosan kirobbantott, és az állampolitikai rangra emelt totális zsidóüldözés hangulati közegében tömegméretűvé eszkalálódó erőszakhullám (ún. „spontán kitörő népharag”) egyszersmind új fejezetet is nyitott a náci zsidóellenesség történetében: feltárultak a „végső megoldás”-hoz és a gázkamrákhoz vezető út iszonyú perspektívái.

A birodalom relatíve legépebb intézményhálózatával rendelkező keresztény egyházak hallgattak. Tagjaik és vezetőik többsége még csak nem is kifogásolta, sőt, jelentős részük kifejezetten helyeselte a történteket. Protestáns lelkészek a 455 évvel korábbi november 10-én született „német próféta”, Martin Luther zsidóellenes szavainak igazságáról beszéltek; egyházvezetői nyilatkozatok dicsérték Hitler eme újabb, hazafias föllépését, és éltették a német népet sújtó zsidó gonoszsággal szembeni – jogos önvédelmi reakcióként beállított – állami agressziót.

Csak elvétve akadtak olyanok, akik – mint Julius von Jan vagy Helmut Gollwitzer – prédikációikban a nyilvánosság előtt is evangéliumellenes merényletként bélyegezték meg a történeteket, és akik kinyújtották segítő kezeiket Izrael üldözött lányai és fiai felé.

A Kristályéjszaka 80. évfordulója alkalmával a WJLF Soá és Kereszténység Kutatóintézet november 11-én (vasárnap) 13 órai kezdettel emlékkonferenciát tart, amelyre szeretettel hívjuk és várjuk az eseményhez kötődő tárgykörben előadni óhajtókat.

Köszönettel vesszük meghívásunk továbbadását, a személyes és az erre alkalmas közösségi webes oldalakon való közzétételét.

Helyszín: Wesley János Lelkészképző Főiskola, Kline terem (fsz.)

Cím: Budapest, VIII. ker., Dankó u.11.

Előadói jelentkezés: wjlf1703@gmail.com

Majsai Tamás

Idő

(Vasárnap) 13:00

Elhelyezkedés

1086. Bp. Dankó utca 11. WJLF Kline terem

VIII. Dankó u 11.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).