2019 Február

09feb18:30Birtalan Balázs Emlékezete Filmvetítés és kerekasztal beszélgetésVIII. Dankó u 11.Esemény típus:kulturális program EseménycímkékBirtalan Balázs,kerekasztal beszélgetés

Esemény részletei

A Mozaik Közösség alkalmán levetítjük Frivaldszky Bernadett 2002-es, Halállal lakoljanak? c. dokumentumfilmjét.  Helyszín: Kline Terem, Február 9. (Szombat), 18:30

Kedves Hallgatók, Ismerősök, Kollégák, Barátok!

Gyárfás Judit hallgatónk szervezésében február 9-én az alábbi meghívó szerint kerül sor a rendezvényre:

„‘Hanem ő építsen hidakat!’ (a filmből egy mondat)
A Mozaik Közösség alkalmán levetítjük Frivaldszky Bernadett 2002-es, Halállal lakoljanak? c. dokumentumfilmjét. A film az Öt Kenyér Közösség alapítójáról, Birtalan Balázsról szól, aki éppen idén lenne 50 éves. A filmet beszélgetés követi a rendezővel és két Mozaik-taggal. Olyan kérdésekről fogunk beszélgetni, mint hogy mi az a Mozaik Közösség? Milyen volt a közösség elődje, az Ötkenyér Közösség? Milyen volt akkoriban, a 2000-es évek elején, LMBTQ+ keresztényként, hívőként az élet, milyen lehetőségek voltak akkor, és mennyivel könnyebb ma? Miért készítette el a filmet a rendező, mi érdekelte?”

Az alkalmat kis agapé zárja, amelyet a Mozaik Közösség biztosít.

Az összejövetelre, annak fontos önértékén túlmenően, azért is hívom föl szíves figyelmüket, mert Birtalan Balázs egy 2001 táján tartott, Forrai Judit professzor asszony által vezetett szemináriumi foglalkozás keretében személyesen is a vendégünk lehetett, és sokakban emlékezetes visszhangot keltett az általa képviselt theológiai, humánetikai és emancipációs törekvésekkel.

Birtalan Balázs író, költő, theológus, terapeuta, publicista és mindenekelőtt is meghatározó jelentőségű keresztény melegmozgalmi aktivista életútjához lásd:
saját biografikus összeállítását:
http://www.birtalan.hu/balazs/biogr.htm

a WIKIPÉDIA ismertetőjét:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Birtalan_Bal%C3%A1zs

valamint a sorskonyvnelkul.blog.hu c. saját portálján közzé tett, valószínűleg utolsó önállóan írt „Arról, hogy meghalok” c. írását:
https://sorskonyvnelkul.blog.hu/2016/01/25/arrol_hogy_meghalok

és a Magyar Hospice Alapítvány munkatársa, Gaal Ilona Vele és Élettársával készített „Életvégi beszélgetés” című kisfilmjét:
(lásd még: https://konyves.blog.hu/2017/09/23/birtalan_balazs_840)

Egyszersmind hadd ajánljam figyelmükbe Birtalan Balázs minden bizonnyal legjelentősebb – és interneten is elérhető – alkotását:
Halállal lakoljanak? (A homoszexuális ember és a kereszténység.) Budapest: Cartafilus, 1997.:
http://mek.oszk.hu/04400/04487/04487.pdf
= (fejezetenkénti részletekben): http://www.otkenyer.hu/1fej.php

Az 1996-ban másodmagával alapított „Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért” szellemi hagyatékát az „Öt Kenyér keresztény-meleg honlap” gondozza:
http://www.otkenyer.hu/

A működését 2006-ban befejező „Öt Kenyér” szolgálatát az azonos évben megalapított utódközösség, a Mozaik folytatja:
http://www.mozaikkozosseg.org/

Majsai Tamás
Ökumenikus Tanulmányi és Kutatóintézet

Idő

(Szombat) 18:30

Elhelyezkedés

1086. Bp. Dankó utca 11. WJLF Kline terem

VIII. Dankó u 11.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).