A Wesley Egyház- és vallásszociológiai kutatóintézet https://wesley.hu/szervezeti-egysegek/tudomanyos-intezetek/wesley-egyhaz-es-vallasszociologiai-kutatointezet/ könyvvitasorozatának keretében napirendre tűzzük:

Bárány Zsófia
„Lelke mélyén szabad röptű szellem – Lonovics József, egy magyar főpap a reformok világában” című könyvét.

A könyv A MAGYAR TÖRTÉNELMI EMLÉKEK ÉRTEKEZÉSEK sorozatban jelent meg (Hun-Ren Bölcsészettud. Kutatóközp. – Országos Széchényi Könyvtár | 2024 | 316 oldal)

A reformkori magyar közéletet átitatták a vallási sokszínűség teremtette társadalmi feszültségek, amelyek erőteljesen foglalkoztatták a bécsi udvart, valamint a pápaságot is. A magyar politikai életben az egyik legjelentősebb egyházi személy Lonovics József csanádi püspök volt. A főpap – a bécsi kormányzat felhatalmazásával – 1840-41-ben Rómában tárgyalásokat folytatott XVI. Gergely pápával és tanácsadóival a vegyes házasságok intézményéről, a katolikusok és nem katolikusok, ám keresztények frigyéről. Lonovics római kiküldetésével a lelkiismereti és vallásszabadság joga került napirendre az Apostoli Szentszék és a Habsburg Monarchia kapcsolatában.
A Magyarországnak adott engedmények lehetőséget nyújtottak a protestáns lelkész előtti érvényes házasságkötésre, de számos egyéb eredmény is köthető a római tárgyalásokhoz. A kötet betekintést nyújt többek között a pozsonyi országgyűlések vallásügyi vitáiba, Bécs egyházpolitikai és diplomáciai törekvéseibe, valamint a vatikáni tanácskozások eddig feltáratlan részleteibe. Mindeközben egy 19. századi magyar főpap életpályája is kirajzolódik előttünk.

Bárány Zsófia a fiatal egyháztörténész nemzedék egyik legtermékenyebb képviselője, aki a tízes évek elején elkezdett munkásságával félszáznál több írással járult hozzá e tudományterülethez
https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10034406 – zömmel olyan írásokkal, amelyek egyházszociológusok, s más társadalomtudósok számára is relevánssá teszik műveit.

E könyvével kapcsolatos vitára Fazekas Csabát az Egyháztörténeti Szemle szerkesztőjét, a WJLF régi külső munkatársát, az egyháztörténész középnemzedék egyik meghatározó személyiségét
https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=authors10013339 kértük fel opponensnek.

A könyvvitára a WJLF-en, a VIII Dankó u 11. Kline termében kerül sor.

Program:
14.00 Nagy Péter Tibor: Megnyitó
14.05. Bárány Zsófia: Lonovics József, egy magyar főpap a reformok világában
14.50. Fazekas Csaba: Vélemény Bárány Zsófia könyvéről

A két felkért hozzászólás után szabad vitára nyílik lehetőség

A részvétel ingyenes és regisztrációt nem igényel.

Időpont:
2024.08.28 szerda 16 h.

A megbeszélés alapvetően „jelenléti”, de ha valaki „messze van” kattintson a következő linkre: https://meet.google.com/woo-gvcm-sxb.

A megbeszélésről videófelvétel készül, melynek megtekinthetőségéről – szeptembertől – a https://wesley.hu -n lehet tájékozódni.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This