https://ujkelet.live/2023/04/18/megszolaltak-a-szirenak-a-holokauszt-aldozatainak-emlekere-4/
Holokauszt-túlélő aktiválta a szirénákat katona unokájával
https://ujkelet.live/2023/04/18/holokauszt-tulelo-aktivalta-a-szirenakat-katona-unokajaval/

Az idei megemlékezés kiemelt témája: „Zsidó ellenállás a Holokauszt idején: 80 éve történt a varsói gettófelkelés”.

Az emléknapról először 1951-ben hozott döntést a Knesszet. Az esemény a mai nevével a Jad Vasem megalapításáról rendelkező 1953-as törvény óta használatos, és a Soá-túlélők társadalmi küzdelmeinek eredményeképpen, a Soá és a hősiesség napjaként, 1959-ben vált Izrael törvényben rögzített hivatalos emléknapjává.

A Jom haSoá alkalmából Izraelben az állami zászlót félárbocra engedik; a nap során felzúgó szirénák jelzik az áldozatokra való emlékezés egységes pillanatát, amikor 2 perce országszerte megáll az élet, leáll a közlekedés és minden mozgás.

A Jom haSoá egyszersmind az a dátum is, amikor az Auschwitz-Birkenau-i haláltábort ez időben és e céllal felkereső zarándokok megteszik a két tábor közötti három kilométeres gyalogutat. Eredeti értelemben ezt nevezzük az Élet Menetének is. A résztvevők közül sokan izraeli zászlót lengetve vagy magukat azzal körülvéve hirdetik az élet halál felett aratott szomorú diadalát.

Egyes országokban, így hazánkban is, az Élet Menete kezdeményezés helyben is szervez hasonló spirituális tartalommal bíró, és egyszersmind az antifasiszta eszméket hirdető meneteléseket.

 

Budapest, 2023. április 18.

Majsai Tamás
WJLF Soá és Kereszténység Kutatóintézet

 

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This