Az egykori kárpátaljai és északkelet-magyarországi területeken (az ún. VIII. kassai csendőrkerületben) hetvenkilenc évvel ezelőtt, 1944. április 16-án vette kezdetét az első gettók fölállítása, a magyarországi zsidóság vészkorszak alatti kálváriájának gyilkos stációját előkészítő gaztett: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zsid%C3%B3_holokauszt_Magyarorsz%C3%A1gon#Gett%C3%B3s%C3%ADt%C3%A1s

Az évforduló alkalmából igaz bűnbánattal és szégyenkezéssel gondolunk mindarra a gonoszságra, amit hazánk, hazánk polgárai, keresztény lakossága és keresztény egyházai zsidó honfitársainkkal szemben a Soá (Holokauszt) idején elkövettek.

Magyarországon a mai emléknapon kerül sor a Soá áldozataira emlékező, az antiszemitizmus, a nácizmus és az embertelenség eszméit elutasító Élet Menete kegyeleti emlékútra is Budapesten. Az idei séta a munkaszolgálatosoknak állít emléket. A délután 5 órakor kezdődő menet a Koltói Anna térről indul, és a Bethlen Gábor térre érkezik meg. A program részletei:
https://www.szombat.org/hirek-lapszemle/elet-menete-vasarnap-delutan-17-oratol

Budapest, 2023. április 16.

A Soá és Kereszténység Kutatóintézet nevében:
Majsai Tamás

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This