MEGHÍVÓ

  1. április 8-án fél 4 -től vendégül látjuk főiskolánkon a 94 éves Varga Hoffmann Juditot, aki Auschwitz után három további tábort élt túl a vészkorszakban.

A beszélgetés színhelye:

Wesley János Lelkészképző főiskola, 16 -os terem.

Cím: Budapest, Dankó utca 11.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Varga Hoffmann Judit egyike azon keveseknek, akik fiatal felnőttként élték át a Holocaustot. Édesanyját, édesapját, testvérét és rokonait, otthonát elveszítve évekre elbizonytalanodva próbált kapaszkodót keresni.

Sokáig nem szólalt meg. Lánya és unokái hatására kezdte el mesélni emlékeit, azóta pedig a ravensbrücki és a retzow-rechlini emlékhellyel együttműködve különböző projektekben vesz részt (pl. Sound in the Silence: Ravensbrück). Ezeknek keretében fiatalokkal és művészekkel foglalkoznak a Holocaust témájával. Judit évek óta tagja a magyarországi Ariadne csoportnak is.[1]

Bölcs, szolíd személyiségére különösen szükségünk van 2022-ben, az ukrán háború kitörésének évében.

Arra kérjük vendégeinket, hogy olvassák el előre Varga Hoffmann Judit csatolt visszaemlékezését! Vendégünk – korára tekintettel – főleg kérdéseikre szeretne válaszolni. Ezeket, ha lehet, küldjék el előre, 2022. április 6-ig.

Kapcsolattartó: Gombocz Eszter
gomboczeszter08@gmail.hu

[1] Az Ariadne csoportban túlélők és mentők együtt gondolkodtak-gondolkodnak arról, hogyan válhatnak a magyar történelem szerves részévé a második világháború alatt történtek. A kérdés súlyos, hiszen sokan, sokféle szerepben, különböző attitűddel vettek részt a vészkorszakban. A történtekről évtizedeken át hallgattak a túlélők, a mentők, a néma szemlélők és elkövetők egyaránt.

A túlélők és mentők száma ijesztően csökken, de időközben új tagok is csatlakoztak: a háború után születettek, akik a folytonosságot képviselik a csoportban.

Varga_Hofmann_Judit_visszaemlékezése. Egymáshoz szólunk (1)

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This