1944.augusztus 2-ának éjjelén roma testvéreink ezreinek életét oltották ki a Gonosz emberiségtörténetileg példátlan megjelenésének jelképévé vált egykori Auschwitz-Birkenau-i halálgyár területén elkülönítetten létrehozott cigánytáborban.

A Pharrajmos évfordulóján az Európai Unióban és világszerte a Soá cigány áldozataira emlékezünk, és együtt érző szeretettel osztozunk testvéreink fájdalmában és máig ható félelmeiben.

A cigányellenesség elutasításának örök aktualitására Magyarországon külön is figyelmeztet a 2008-2009-ben elkövetett példátlan gyilkosságsorozat, amelynek utolsó felvonására éppen e megemlékezés idején került sor. Még pislákoltak a fájdalom és együttérzés gyertyái, amikor a nyírségi Kisléta település cigánysorának a szélén éjféltájban újból eldördültek a gyalázat fegyverei.

Az évforduló alkalmával arra hívjuk fel a humánum és a civilizáció elkötelezettjeit, az Örökkévalónak minden gyermeke iránt azonosképpen érzett szeretetét valló honfitársainkat, hogy mondjanak nemet a cigányellenesség hitványságára, az istentelen rasszizmus és másságellenesség megnyilvánulásaira, és legyenek állhatatos képviselői annak a szentírási igazságnak, hogy „a testnek gondolata halál; a Lélek gondolata pedig élet és békesség” (Róma 8,6).

Budapest, 2024. augusztus 2.

Majsai Tamás
WJLF Soá és Kereszténység Kutatóintézet

 

 

Az augusztus 2-3-án történtekhez és a megemlékezések közül lásd pl.:

Cigánytábor Auschwitz-Birkenauban
http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&type=content&chapter=9_1_3

Roma holokauszt Európában
http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=1&chapter=9_1_2&type=content

80 éve számolta fel az SS az auschwitzi cigánytábort, közel 3 ezer gyereket, nőt és férfit mészároltak le
https://telex.hu/belfold/2024/08/02/roma-holokauszt-porajmos-auschwitz-1944-augusztus-2-ciganytabor-megemlekezes

 Fazekas Pálma: Még az újszülötteket is meszesgödörbe dobták – a roma holokauszt áldozataira emlékezünk
https://www.szabadeuropa.hu/a/meg-az-ujszulotteket-is-meszesgodorbe-dobtak-a-roma-holokauszt-aldozataira-emlekezunk/33061045.html

 Ursula von der Leyen elnök, Věra Jourová alelnök és Helena Dalli biztos nyilatkozata a Roma Holokauszt Európai Emléknapján
https://europa.eu/newsroom/ecpc-failover/pdf/statement-24-4031_hu.pdf

 Német házelnök: Auschwitz a Németország által előidézett civilizációs csődöt jelképezi
https://magyarnarancs.hu/bun/nemet-hazelnok-auschwitz-a-nemetorszag-altal-eloidezett-civilizacios-csodot-jelkepezi-270013

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This