Negyven éve címmel előadássorozatot indít a Wesley melyben arra kíván reflektálni, hogy Brezsnyev halálával megindult az a bonyolult folyamat amely a Varsói Szerződés megszüntetéséhez és a Szovjetunió felbomlásához vezetett.

Az „1984” sajátos jelentésű szó, hiszen 1948-ban Orwell ezzel a címmel írta meg azt a könyvet, ami a „kiteljesedett sztálinizmus” disztópikus leírásává vált, s mely sosem valósult meg – legalábbis a Moszkva által ellenőrzött világban, hasonlóságokat inkább a modern Kína és Észak Korea mutat.

2024-ben azonban a valós 1984 eseményeire reflektálunk.

1984 május 17-n a Magyar Olimpiai Bizottság közleményt ad ki, miszerint a magyar sportolók, a többi szocialista ország sportolóihoz hasonlóan, nem vesznek részt a XXIII. nyári olimpiai játékokon Los Angelesben. 26 magyar állampolgár nyílt levélben tiltakozik a részvétel lemondása ellen. A lemondás hatalmas feszültségeket keltett a versenysport szférájában, s olyan milliós tömegeket is megszólított, akik hagyományosan nem érdeklődtek a politika világa iránt és nem érezték Magyarország teljes alárendeltségét a Szovjetuniónak.

Ha igaz, hogy a versenysport nemzetközi eredményei komoly stabilizációs funciókat töltenek be az autokratikus rendszerekben, akkor nyilvánvalóan az is igaz, hogy a versenysport eredmények elmaradása – különösen, hogyha az nem a játékosok ill sportegyesületeik alulmaradásának hanem az ország politikai vezetőinek köszönhetők, – destabilizálóan hat.

2024 május 18 18 h.

A beszélgetést később is megtekintheti:
https://archive.org/download/Conferences_SHS_2020s/Los_Angeles_Olimpia_1984_Szabo_Lajos_Sarlos_Erzsebet_20240521_WJLF.pdf

 

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This