Magyarország – a magyar elitek öndefiníciója szerint – a második évezredben Európához tartozott, s a 18-20. században néhány történelmi pillanatban a többi európai országgal egyenrangú szereplőként részt is tudott venni a legfontosabb európai eseményekben, s néhány – hasonlóképpen rövid időszakban – Magyarországon is érvényesültek Európa domináns szellemi politikai áramlatai

A harmadik évezred elején – 2024 május 1-n húsz éve ennek – több magyar kormány erőfeszítéseinek eredményeképpen az akkor már másfél évtizede többpártrendszeri viszonyok között, politikai váltógazdaságban működő Magyarország az Európai Unio tagja lett.

Ez – és NATO tagságunk – az utóbbi évtizedek  legfontosabb történelmi fejleménye.

Szent Iványi István a 1990 és 2004 között az ellenzéki SZDSZ külpolitikusaként, a külügyminisztérium politikai államtitkáraként , a parlament külügyi bizottságának elnökeként majd 2002-2004 között Magyar Országgyűlés Európai Integrációs Bizottságának elnökeként játszott meghatározó szerepet ebben a történetben, majd az első magyarorsági európai választások eredményeképpen európai parlamenti képviselő lett.

Történelmi megemlékezésünk során a politikussal Nagy Péter Tibor beszélget

Időpont 2024 május 3, péntek 17 h.

A csatlakozáshoz kattintson a következő linkre: https://meet.google.com/mzr-afvk-knk

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This