Az MSZT Fényes Elek Társadalomstatisztikai szakosztálya, valamint az Oktatásszociológiai szakosztálya műhelyvitát a hazai iskolai szegregáció alakulásáról, valamint annak a gazdasági és társadalmi makro folyamatokkal való összefüggéseiről. A vita alapjául: Hermann Zoltán – Kertesi Gábor – Varga Júlia: „A teszteredmények társadalmi egyenlőtlensége és az általános iskolai szegregáció” c. tanulmánya szolgál. (Megjelent: Munkaerőpiaci Tükör, 2022.) Tanulmányuk a különböző társadalmi hátterű diákok közötti általános iskolai teljesítmény-különbségek és a szegregáció alakulását mutatja be a 2006 és 2019 közötti időszakban, amelyhez az évente ismétlődő teszteredményeket vették alapul.

A műhelyvita a kutatási eredmények bemutatása mellett kitér azok továbbgondolására, nevezetesen, az iskolai szegregációnak a makro folyamatokkal való összefüggésére, amellyel remélhetően ösztönözni lehet a további kutatásokat. Az elmélyült és tartalmas diskurzus érdekében korreferenseket kérünk fel.

A vita nyilvános, amelyre minden érdeklődőt várunk.

A vita helyszíne: Wesley János Lelkészképző Főiskola, Kline terem. (Budapest, Dankó u. 11.)

Időpont: 2024, április 19, 16 órai kezdéssel.

 Vitavezető: Veroszta Zsuzsanna

Vitaindító:

  • Kertesi Gábor (KRTK Közgazdaságtudományi Intézet)
  • Varga Júlia (KRTK Közgazdaságtudományi Intézet)

Felkért hozzászólók:

  • Berényi Eszter (ELTE Társadalomtudományi Kar)
  • Nagy Péter Tibor (ELTE TÁTK OITK/ WJLF NT)

https://youtu.be/NqBLWvXoW1M

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This