Churchill – 150

Online megemlékezés a WJLF szervezésében

A Wesley János Lelkészképző Főiskola emlékezetpolitikai aktivitásának állandó eleme a második világháború emlékezete, egyrészt annak megjelenítése, hogy a Holokausztot sosem felejthetjük, másrészt annak megjelenítése hogy mai európai, magyarországi demokrataként nem szűnő tisztelettel kell emlékeznünk azokra, akik szembeszálltak a nácizmussal, Hitler szövetségeseivel.

Az emlékezetpolitikai aktivitáshoz hol események hol személyek kerek évfordulói adnak témavariabilitást.

2024-ben különösen fontos számunkra, hogy Winston Churchill születésének 150. évfordulóját megünnepeljük, Churchill ugyanis nem egyszerűen a szűkebben vett második világháború alatt volt az antifasiszta erőfeszítések rettenthetetlen harcosa, hanem az azt megelőző időszakban is kulcsszerepet játszott annak bírálatában, amit müncheni alkupolitikának neveznek, amit általánosítva úgy fogalmazhatunk meg, hogy van aki – némelykor békeszerető jó-szándéktól hajtva az agresszorral való kiegyezést szorgalmazza, – amely elképzeléssel nemcsak a megtámadott népeket hagyja cserben, hanem a saját nemzetének későbbi érdekeit is végveszélybe sodorja.

Az ilyen politika veszélyeire való figyelmeztetésnél aktuálisabb dolga az emlékezetpolitikának a 2020-as években nem nagyon lehet.

2024 Május 27 Hétfő

  • 14.00 Megnyitó
  • 14.15 Barta Róbert: Never surrender-W. S. Churchill a második világháború idején
  • 15.00 Dérer Miklós: Az Egyesült Európa szülőatyja? (Churchill és az európai gondolat)
  • 15.45 A két előadáshoz kapcsolódó vita

Az előadásokat és vitáikat videobook formájában közzétesszük.

A rendezvényhez való csatlakozáshoz kattintson a következő linkre: https://meet.google.com/rvd-cfuj-emj

    https://youtu.be/fmdfmENR8Dk

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This