Egykori oktatónk Csákó Mihály emlékezetének fenntartásához – amihez ugye: https://archive.org/details/Csako_Mihaly_75 az alapvető forrás – szerencsére vannak szövetségesek. Most éppen Halász Iván egy 2024 január 29-i OSA rendezvénnyel:
„….örülnénk, ha mindenki előzetesen megnézné a katalógusunkban az anyag tagolását és meggondolná, hogy oktatási és kutatási tevékenységében hol tudná ezt az alaposan feldolgozott forrást hasznosítani.
…..
Program
I.
Röviden, csak a szükséges/új információkra korlátozva: az OSA mandátuma, gyűjtőköre, a CEU-hoz való viszonya, kutatási lehetőségek (Székely Iván).
A Csákó gyűjtemény rövid története (ebben Nagy Péter Tiborra számítunk), feldolgozása.
Az OSA új katalógusa, tesztelés a helyszínen Hegedüs Judit kutatótermi levéltáros közreműködésével.
II.
A Csákó gyűjtemény struktúrájának, érdekes/jellemző példáinak bemutatása és megvitatása a helyszínen, előre bekészített (vagy az általatok előzetesen kért) dokumentumok alapján. Helyszíni felhozás is lehetséges.
A Szakmunkások és szakmunkástanulók sorozatban: Hámos Gusztáv szakmunkástanulókról készített fotói. Bemutatja Zádori Zsuzsa vezető audio-vizuális levéltáros.
Csatlakozó gyűjtemények: a Sík Endre által adományozott titkosszolgálati dokumentumok.
A résztvevők helyszíni mintavétele és javaslatai az anyag és egyes részeinek felhasználására az oktatásban, kutatásban.
Teendők, együttműködések, az anyag reklámozása.
Egyebek.
III.
Opcionális túra a Goldberger-házban: kutatóterem, dokumentumtárak (textuális, audiovizuális), kutatási infrastruktúra.
A helyszín az OSA 1051 Budapest, Arany János u. 32. alatti épületének második emeleti tárgyalója, amely 20 fő befogadóképességű, mi 10-15 résztvevőre és informális beszélgetésre számítunk, kiterített dokumentumok mellett. A beszélgetést kb. kétórásra becsüljük, a háztúrát félórásra, úgyhogy 17h-ig tervezzük befejezni az eseményt. (Természetesen ha van még további megbeszélni vagy megnézni való, később is rendelkezésre állunk.)”
Hallgatóink számára ehhez hozzátenném, hogy Csákó Mihály bármely témájából -akár a hagyatékában fennmaradt már összegyűjtött anyagok alapján! – kiváló szakdolgozatok írhatók. Szakdolgozat írható azonban Csákó Mihály pályatörténetéről is!
Nagy Péter Tibor
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This