Bánlaky Pál megtalálta a hangját és a helyét. És sokakkal ellentétben ezt tudta is, érezte is, ilyen értelemben – irigylésre méltó életet élt. A belső kört tekintve mindenképpen ő számított a Wesley Doayenjének.

A sok értelmetlen – és közben nyilvánvalóan emberellenes és alkotmányellenes – állami szabály egyikeként életkori okokból abba kellett hagynia a szoc munkás szak vezetését, de azért őt tekintette mindenki, a legnagyobb létszámú szak vezetőjének. A Majsai Tamás által kezdeményezett tisztelgő kötet sorozat – még egy Bánlaky 70-nel indult annak idején. Emlékiratokat is írt, egyik legtartósabban velünk lévő hallgató Urbán Bea szerkesztette. https://www.academia.edu/…/%C3%96n%C3%A9let%C3%ADr%C3… Minden fontosabb konferenciánkon – de a Wesley körképeken biztosan, a doktori iskola előkészítőn biztosan – ott volt, elő is adott, hozzá is szólt.

Fő témája korábban a kisvárosiság, az utolsó pár évtizedben a kistelepüléseken élő cigányemberek hátránya volt, többfelől, többféle műfajban járta ezt körül. Megértette és fontosnak tartotta, hogy elmondja tapasztalatait – a kispéldányszámú Szociológiai Dolgozatok sorozat két kötete is példa erre, s átlátta, hogy a videopublikálás, a szöveges digitális publikálás is jobb (társadalmilag mindenképpen hasznosabb) mint a kevesek számára hozzáférhető arisztokratikus tudományosság mítosza.

Személyiségére, ránk gyakorolt hatására egy-két évtizedig sokan emlékezünk még, ezek a videófelvételek és digitális könyvek később is, többeknek is hozzáférhetővé teszik, hogy ki volt, miért volt fontos Bánlaky Pál.

https://mek.oszk.hu/19700/19787 , https://mek.oszk.hu/02000/02020 ,
https://mek.oszk.hu/22000/22066 ,
https://mek.oszk.hu/19700/19779
https://www.youtube.com/results…

Nagy Péter Tibor
WJLF Tudományos Tanács elnöke

 

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This