Többször találkoztunk és beszélgettünk, Budapesten és Kolozsváron, még Párizsban is, Karády Viktornál. Ambrus – pontosan azt gondolván az ostoba és bornírt rendszerekről, amit helyes volt gondolni, sok mindent írt a román, a magyar, az erdélyi történelemről. Bár új és legújabbkorász volt, historiográfusként a középkori és ókori kérdésekre is reagált, ahogyan a román szellemi élet alapos nyomon követése épp megkövetelte. Legizgalmasabb művei a vasgárdához kötötték. 2021 május 30-án második Vasgárda könyve kapcsán volt vendégünk a Wesleyn is https://youtu.be/3S2VWnos1k8 . Bírtam ígéretét, hogy a 18-19 századi társadalaomtörténeti könyvekről szóló nagy könyvvita konferenciánkon is szereplő lesz, Hermann Robi könyvét vállalta volna – de ott már közbeszólt a biológia. „Maradjon köztünk: baj van az egyik vesémmel, most járok vizsgálatokra, aztán műtétre… halasszunk üdv a” – írta Ambrus

Nem tudom, hogy a szűken vett történettudomány, vagy a román-magyar együttgondolkodás érdekkörei fogják e jobban hiányolni. Néhányunknak biztosan nagyon hiányozni fog.

 

Nagy Péter Tibor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This