Az 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer roma testvérünket gyilkolták meg a Gonosz köztünk való jelenlétének mindmáig legemblematikusabb helyszínén, Auschwitz-Birkenau-ban, az ott működtetett cigánytábor felszámolásának éjszakáján.

A foglyok között rendezett tömegmészárlás napján az Európai Unióban és világszerte is a Pharrajmos, a Soá cigány áldozataira emlékezünk.

Az emlékezés alkalmával szégyenkező és együtt érző szeretettel osztozunk cigány testvéreink fájdalmában és máig ható félelmeiben.

A cigányellenesség elutasításának örök aktualitására Magyarországon külön is figyelmeztet az a 2008-2009-ben végbevitt példátlan gyilkosságsorozat, amelynek utolsó felvonására éppen a Pharrajmos emléknapján került sor. Még pislákoltak az emlékezés gyertyái, amikor a nyírségi Kisléta település cigánysorának a szélén éjféltájban ismételten eldördültek a gyilkosok újabb emberéletet követelő fegyverei.

Az évforduló alkalmával arra hívjuk fel a humánum és a civilizáció híveit, az Örökkévalónak minden gyermeke iránt azonosképpen érzett szeretetét valló honfitársainkat, hogy mondjanak nemet a cigányellenesség hitványságára, az istentelen rasszizmus és másságellenesség megnyilvánulásaira, és legyenek állhatatos képviselői annak a szentírási igazságnak, hogy „a testnek gondolata halál; a Lélek gondolata pedig élet és békesség” (Róma 8,6).

A megemlékezés egyéb alkalmaihoz lásd pl.:

Az Európa Tanács és az Európai Unió is hivatalos nyilatkozatban emlékezett meg a roma holokauszt emléknapjáról.
A roma történelemnek alakítania kell Európa sorsát is
augusztus 2., 08:18
https://168.hu/kulfold/eu-europa-tanacs-roma-holokauszt-263706

A cigányellenesség ellen szólalt fel az Európa Tanács főtitkára
https://168.hu/kulfold/europa-tanacs-fotitkar-marija-pejcinovic-ciganyellenesseg-rasszizmus-241670

„A nem romák közül sokan meglepődnek, hogy voltak a holokausztnak roma áldozatai”
https://merce.hu/2023/08/02/a-nem-romak-kozul-sokan-meglepodnek-hogy-voltak-a-holokausztnak-roma-aldozatai-kiallitas-nyilik-a-roma-holokausztrol-budapesten/

„Az Eltemetett Igazság”
A Józsefvárosi Önkormányzat és az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány Roma Holokauszt Kiállítása (nyilvános)
https://www.facebook.com/events/990863528618597?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22your_upcoming_events_unit%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%7D
Helyszín: Mátyás tér, Budapest 1086, Magyarország
Időtartam: 6 nap (aug. 2-7.)
https://www.romnet.hu/hirek/2023/07/31/auchwitz-birkenauban-es-budapesten-is-emlekezunk-a-holokauszt-roma-aldozataira

Auschwitz-Birkenauban és Budapesten is emlékezünk a holokauszt roma áldozataira
https://www.romnet.hu/hirek/2023/07/31/auchwitz-birkenauban-es-budapesten-is-emlekezunk-a-holokauszt-roma-aldozataira

A Phiren Amenca ebben az évben 79 fős magyarországi delegációval vesz részt az egykori Auschwitz-Birkenau-i lágerben lévő roma holokauszt emlékmű előtt szervezeut központi megemlékezésen, és Budapesten is fejet hajt az áldozatok emléke előtt.

„Megkövetem a magyarországi cigányságot”
Megemlékezés a Duna-parti „Cipők”-nél
https://nepszava.hu/3204066_roma-holokauszt-nemzetkozi-emleknap-diszkriminacio

Budapest, 2023. augusztus 2.

Majsai Tamás
WJLF Ökumené és Interkulturalitás Intézet

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This