Mély megrendüléssel vesszük tudomásul és tudatjuk, hogy Tamás Gáspár Miklós filozófus, a rendszerváltás emblematikus alakja, az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb társadalomkritikai elemzője, a jogállamot és a demokráciát fenyegető erők egyik legaktívabb ellenfele, a szellem embere, kollégánk, barátunk, tanárunk január 15-én elhunyt. Halála előtt nem sokkal egy új filozófiai-kritikai folyóirat alapítását tervezte, abban a reményben, hogy Magyarországon filozófiai fordulat készül. Ennek a fordulatnak a megvalósítása, s annak a viselkedési mintának a követése, amelyet a tudósi és állampolgári felelősség folyamatos együttműködtetése jellemez, az élők feladata.
A filozófus igazi hagyatéka az életműve, de magatartásának motívumait az utókor számára diskurzusok őrzik.  A 2018-ban, TGM 70. születésnapjához és egy európai tudománytörténeti projekthez kapcsolódóan a WJLF-en rendezett beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg:
http://oktatas.uni.hu/keret.cgi?/20181201.htm

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This