Rendezi a THE (https://unithe.hu/ ) és a WJLF https://wesley.hu/…/wesley-egyhaz-es…/

Rendezésért felelős: Nagy Péter Tibor egyetemi tanár, Ugrai János egyetemi docens

Videobook:

Az online konferencia időpontja: 2022. szeptember 2-3 (péntek, szombat)

Sok-sok olyan történeti szakkönyv jelenik meg mindenféle korszakról és témában, amely megérdemelné a legszűkebb szakmai körön túli figyelmet, de az információrobbanás korában sokszor a kötet megjelenésének ténye is rejtve marad a szélesebb publikum előtt. Pedig jelenünk és jövőnk szempontjából kulcsfontosságú lenne, hogy a múlt viszonyaira vonatkozó, mélyelemzéseket végző kutatások bekerüljenek egy tágabb szakmai, értelmiségi diskurzus vérkeringésébe.

Ennek érdekében hagyományteremtő szándékkal egy kissé formabontó rendezvényt szervezünk. A felvilágosodásnak és a polgárosodás hajnalának korszakáról (nagyjából az 1750-1850 közötti időszakról) ezúttal nem valamilyen vezérmotívum köré szervezett előadásokból tervezünk konferenciát, hanem az elmúlt években megjelent, az erről az időszakról szóló művelődés-, társadalom- és gazdaságtörténeti monográfiák és egyszerzős tanulmánykötetek bemutatására, s megvitatására törekszünk. Az egy-egy kötet bemutatójára szerveződő ünnepélyes vagy könyvkereskedelmi célú eseményekkel szemben ezúttal nem a méltatás, hanem a különböző köteteket szerzők és az azokat bemutató „opponensek”, s a téma iránt érdeklődő közönség közötti szakmai párbeszéd, vita a cél.

Egy-egy kötetre 55 percnyi időt szánunk: a szerző 20 perces felvezetője után az előzetesen a felkért opponens 20 perces hozzászólása következik, amelyet 15 perces vita követ. A konferenciát online környezetben terveztük. Képernyőrögzítéses módszerrel felvétel készül, mely vágatlanul kerül a netre. A hozzá vezető linkek e lapon lesznek láthatóak.

A rendezvény két – a saját szakterületein már sikeres – hagyomány tapasztalataiból indul ki „A WJLF konferenciasorozata a magyar társadalomtudományok interco-ssh európai projekttől https://archive.org/details/ssh_interco_Hungary motivált történeti áttekintésével vette kezdetét, napjainkra pedig – a rendezők szándéka szerint – az egyes filozófiai iskoláktól, intézményektől, érdekcsoportoktól független áttekintő fórumává vált. A 2020-as évek eleji konferenciák célja a közelmúlt magyar filozófiai könyvtermésének áttekintése.” ( https://archive.org/details/a_magyar_filozofia_helyzete ). A másik sorozat – az MSZT oktatásszociológiai szakosztályáé – húsz éves. Itt oktatáskutatási tárgyú könyvek csoportosított vitája folyik, fél-napos, egy—két napos rendezvények keretében. Lásd: http://mek.oszk.hu/21600/21692/21692.pdf

Program

2022 szeptember 2.
9:00
Megnyitó Nagy Péter Tibor (WJLF)

9:05-10:00
Kis-Halas Judit (Ljubljanai Egyetem): Boszorkányok, gyógyítók és a gyűdi Szűz Mária : az orvoslás piaca az újkori Dél-Dunántúlon.
Opponens: Deáky Zita (ELTE BTK)

10:05-11:00
V. László Zsófia (BFL): Példás asszonyok : női szerepek változása a protestáns halotti beszédek tükrében (1711-1825).
Opponens: Erdélyi Gabriella (MTA ELKH)

11:05-12:00
Kurucz György (KRE BTK): „Kedves Hazámfiai, mozdulni kell…”
Opponens: Ugrai János (THE)

12:00-12.30
szünet

12:30-13:25
Lévai Csaba (DE BTK): „Förtelmes kereskedelem” : a rabszolga-kereskedelem és a rabszolgatartórendszerek kialakulása a kora újkori Észak-Amerikában –
Opponens: Vajda Zoltán (SZTE BTK)

13:30-14:25
Galuska László Pál (KRE PK): Gonosz garaboncziások, borissza bacchvsok, széltoló szellemek, avagy Tükör vagy görbe tükör? : hiedelemlények, népi kulturális alakok, folklór a XVIII. századi iskolai comœdiákban.
Opponens: Fazekas Sándor (MATE – ME)

14:30 – 15:25
Simon Katalin (BFL): A kocsmáktól a fogadókig. A vendéglátás keretei és története Óbudán 1848 előtt.
Opponens: Géra Eleonóra (ELTE BTK)

15:30-16:25
Szilágyi Márton (ELTE BTK): Az íróvá válás mikrotörténete –
Opponens: T. Szabó Levente (BBTE)

2022 szeptember 3. szombat

9:00-9:55
Melkovics Tamás (ELTE BTK): A reformkori főrendi ellenzék és 1839-40-es zászlóbontása.
Opponens: Velkey Ferenc (DE BTK)

10:00-10:55
Hermann Róbert (VI): A rendszerváltástól a megtorlásig: Tanulmányok az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc történetéből.
Opponens: Velkey Ferenc (DE BTK)

11:00-11:55
Kiss Zsuzsanna (ELTE TáTK): Az egyedüli tér.
Opponens: Dobszay Tamás (ELTE BTK)

12:00-12:55
Halmos Károly (ELTE BTK): Költség és költészet. Eszmék gazdaság- és társadalomtörténete.
Opponens: Bárány Zsófia (MTA-OSZK), Somorjai Szabolcs (BFL)

Zárszó: Ugrai János (THE)

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This