Augusztus 2-án, az Auschwitz-Birkenau-i cigánytábor foglyai között rendezett tömegmészárlás napján az Európai Unióban és világszerte is a Pharrajmos, a Holokauszt cigány-roma áldozataira emlékezünk.

Az emlékezés alkalmával bűnbánattal és együtt érző szeretettel osztozunk cigány testvéreink fájdalmában és máig ható félelmeiben.

Szégyelljük és bánjuk, hogy engedve a rasszizmus sátáni kísértésének, kárrá és szemétté tettük az emberlétről és az egy Teremtőről vallott alapvető biblikus hitünket, és hűtlenné váltunk cigány testvéreink iránt. A megvetés és diszkriminálás borzalmas előzményei után, a magyar történelem örök gyalázatává lett horthyzmus idején elkövettük és engedtük elkövetni ellenük a haláltáborokba való deportálás és a nyilas gazemberség minden képzeletet felülmúló aljasságait is.

Az évforduló alkalmával arra hívjuk fel a humánum és a civilizáció híveit, az Örökkévalónak minden gyermeke iránt azonosképpen érzett szeretetét valló honfitársainkat, hogy mondjanak nemet a cigányellenesség ma is velünk élő hitvány lelkületére, az újabban immár legfelsőbb kormányzati szinten is kultikus pátosszal hirdetett istentelen fajelmélet, rasszizmus és másságellenesség megnyilvánulásaira, a Holokauszthoz vezető világnézet bármely megjelenési formájára, és legyenek állhatatos képviselői annak a szentírási igazságnak, hogy „a testnek gondolata halál; a Lélek gondolata pedig élet és békesség” (Róma 8,6).

Budapest, 2022. augusztus 2.

Majsai Tamás
egyetemi tanár
WJLF Soá és Kereszténység Kutatóintézet

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This