A jelentkezéseket június 25-ig kérjük megküldeni.

Az online világ hatalmas lehetőségeket nyitott a konferenciaaktivitás számára – lehetővé téve a költséges és időigényes utazás elkerülését, lehetővé tette gyermekeikre vigyázók, vagy életkori és egészségi okokból otthonról nehezen kimozdulók bekapcsolódását a tudományos életbe, segít azoknak, akiknek sok elfoglaltságuk miatt ugyanaznap két városban is lenne dolguk, s azoknak is, akik úgy döntöttek, más országban, más kontinensen folytatják életüket ,  de nem akarnak a hazai szakmai életből teljesen kikapcsolódni. Lehetővé vált, hogy akár előadásról-előadásra eldönthessük részt veszünk-e egy konferencián, sőt – komolyabb sértődés kockáztatása nélkül – akár menet közben is dönthetünk úgy, hogy egy előadásból kikapcsolódunk, feleslegessé tette az intézményvezetőktől való szívesség kérést terem-kérdésben…

Megfigyelhető ugyanakkor, hogy az oktatáskutatás szakkonferenciái egyre inkább tematikus jellegűek. Valamilyen más „projekt” promócióját vállalják: ilyenek az Educatio(R) tematikus számok köré szervezett konferenciák, tanulmánykötet bemutatók, kisebb nagyobb H2020, OTKA stb kutatások olyan időközi, vagy zárókonferenciái, melyeket pályázatírás során vállalt be valaki.

A tudományos konferenciák eredeti funkciója – ahogy ez a 19-20 században kialakult – némiképp más, mint a nagy kollektív projekteké: arról beszélni, ami éppen foglalkoztatja az embert, friss felfedezéseket megosztani, újragondolni régi dolgokat. Gondolatainkat publikálás előtt, közben, után megfuttatni szakmai közegben. Ehhez – időről időre – kell valamiféle szabad témaválasztású konferencia. Ahol nem a munkáltató intézményes érdekeire vagy tekintettel, nem főnökeidre és beosztottjaidra, s nem valami projektben vállalt kötelezettségre vagy korlátra. Csak tudományos érdeklődésedre és ambícióidra.  Olyan alkalom kell ehhez, ahol nem fenyeget az idődémon, mint a nagyobb konferenciákon, hogy perceken belül egy másik szekció munkája veszi kezdetét.

Egyre többen vannak, akik munkahelyi viszonyaik miatt csak este vagy hétvégén tudnak konferenciázni, de olyanok is, akiknek épp az esték és a hétvége nem alkalmas konferenciázásra. Ezért indokoltnak tűnik nem egész napos, hanem egy hétköznapra és egy hétvégi napra kiterjedő konferencia szervezése.

A Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai szakosztálya és  az MTA Oktatásszociológiai albizottsága – a kelleténél ritkábban – többször szervezett ilyen alkalmakat, még a nem online formában.

Most a Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai szakosztálya

„Oktatáskutatás a 2020-as években”

című online konferenciájára minden társadalomkutatót szabadon választott témával hívunk.

A konferenciát 2022 szeptember 9-10-én péntek délután és szombat délelőtt tartjuk, nagyobb számú jelentkező esetén péntek délelőttre és szombat délutánra is kiterjeszkedve. A 20 perces előadásokhoz 20 perces vitaidőket kapcsolva.   A jelentkezéseket június 25-ig kérjük megküldeni.

Nagy Péter Tibor

 

JELENTKEZÉS:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfAWJniaGUSzTfOy7sUnEW7Mu4aRCO94IT5l722hqZ3f-V4Yg/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This