A NAV fegyveres bűnügyi különítménye folyó hó 21-én bejelentés nélkül megszállta mintegy 30 fővel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházközpontját. „Bűnügyi helyszínné” nyilvánították a Budapest 8. kerület, Dankó u. 9., 11., 13., 15. alatti ingatlanunkat. Irodaajtókat feltörve mintegy 30 zsákba gyűjtötték iratainkat és számítógépeinket. Folyamatosan ragaszkodtak ahhoz, hogy a független magyar sajtó képviselői nem lehetnek jelen akkor sem, amikor az egyház elnöke (Iványi Gábor) kérésére és felszólítására közölniük kellett volna, hogy mi járatban vannak itt. Végül rendőri jelenlét mellett az egyház elnöke által vezetett tiltakozók és sajtómunkások sürgetésére a munkaidejük lejártakor átnyújtottak egy általuk eljárás alá vont személynek tekintett munkatársunknak egy „határozatot” és egy „jegyzőkönyvet”, melyben csak általánosságokban említették, hogy az eljáráshoz joguk volt (amit egyébként 2020-ban tudtunk nélkül kezdtek el).

Állításuk szerint a MET nem kívánt adót fizetni és ezzel mintegy hárommilliárd forint kárt okozott az államnak. Az igazság azonban az, hogy az egyház javára hozott Strasbourgi emberi jogi döntés ellenére csak visszamenőleg 2017 előttre, az az utáni időre viszont változatlanul nem volt hajlandó a magyar állam az általunk elvégzett, tőle átvállalt közfeladatokra a kiegészítő támogatást megadni. A MET minden munkatársát bejelenti, a 2017 előtti állapotokat a Strasbourgi döntés biztosította forrásokból rendezte, a jelenlegi állami tartozások kikényszerítése azonban még folyamatban van.

Amennyiben a magyar állam a jogosult követelésünknek eleget tesz, azonnal rendezzük a mi mostani kintlévőségeinket is. Amikor tiltakozunk az eljárásnak nem csak a módja ellen, azt is szóvá tesszük, hogy minden törvényes eljárással, törvénytisztelő állampolgárokként készek voltunk és vagyunk együttműködni. Tiltakozunk a minősítés ellen. Bűncselekmény helyszínét a NAV-nak nem a MET munkahelyein kell keresnie. A NAV kiadott közleményében hárommilliárd forint be nem fizetett adóról beszél. A magyar állam velünk szemben ennek a négyszeresét halmozta fel. A jogszerű teljesítést követően ebből azonnal rendezzük hátralékainkat. Ez a helyzet nem is állna fenn, ha a magyar állam politikai megfontolásokból nem kezdte volna el sanyargatni a MET-et.

Meggyőződésünk, hogy a 2022-es választási kampány időszakára időzített eljárás megint politikai üzenet, és a kormány megfélemlítési taktikája, miközben mi magunk is és sok honfitársunk felháborodottan kérdezi, mi történt az uniós támogatások és a magyar költségvetés jelentős hányadával, hogyan gazdagodhattak mértéktelenül a miniszterelnök családtagjai és politikai baráti köre.

Az eljárás alatt az intézményünk konyhája zavartalanul folytatta munkáját, mintegy 800 adag ételt főzve hajléktalanoknak és iskoláinknak. Működött orvosi rendelőnk, kórházunk, szociális irodánk, és nappali melegedőink, könyvtárunk, főiskolánk, lelkészi hivatalunk, annak ellenére, hogy a NAV munkatársai mindenkit igazoltattak és felírtak, aki az épületbe belépett.

A MET az egyház elleni támadásnak is tekinti azt, ami történt. A magyar kormány az egyházi törvény csűrés-csavarásával egy olyan egyházi törvényt kreált, mellyel üldöztetéseket követően 40 évvel ezelőtt megalakult, törvényesen elismert és bevett egyházzá nyilvánított felekezetünktől a Magyar Alkotmánybíróság döntése szerint is alkotmánysértő módon megvonta státuszát, évtizedes huzavona után pedig tiltakozásunk ellenére egyesületi kategóriába lökte, és annak ellenére nem adja vissza státuszát, hogy pl. a tízéves állhatatos ellenpropagandát figyelmen kívül hagyva negyvenezren kínálták fel jövedelemadójuk 1%-át közösségünk javára. A NAV, elismerve a korábban jogtalanul visszatartott 1%-os összeget, idén átutalta a közel negyvenezer felajánló alapján járó mintegy háromszáztizenötmillió forintos összeget. Azonban a 2016–2019 közötti négy év 1%-os összegével a NAV a mai napig tartozik.

Bízunk abban, hogy Magyarország kormányzásában belátható időn belül döntő változás következik be, melynek eredményeként mind a politikai jobb, mind baloldal háborítatlanul, alapvető emberi jogaink csorbítása nélkül, nem az áltörvényesség kiszolgáltatottságában, hanem a valóságnak megfelelő körülmények között végezheti a munkáját.

Köszönjük annak a sok száz lelkes szimpatizánsunknak, testvérünknek a megjelenését, akik a tegnap este hat órakor hirtelen összehívott demonstráción megjelentek. Sokan nem tudták megközelíteni a helyszínt, mert a rendőrség (nyilván felsőbb utasításra) az egész körzetet hermetikusan lezárta és nem engedett át se járművet, se gyalogost.

A MET a vállalt feladatait (Isten igéjének hirdetése szavakkal és tettekkel: szegények élelmezése, ruházása, érdekeik képviselete, menekültek, foglyok [köztük a politikaik is] egyértelmű támogatása, segítése, a szabadság hirdetése, a hit, a remény és a szeretet erősítése) folyamatosan tovább végzi.

 

Budapest, 2022. 02. 22.

Iványi Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This