Hetvenhét évvel ezelőtt, 1945. január 27-én szabadult fel Auschwitz, a Sínai Hegyi Kijelentő gyermekeinek és igéinek megsemmisítésére törekvő sátáni gonoszság jelképévé vált halálgyár és a hozzá tartozó lágerbirodalom. A még életben lévő foglyok számára a Vörös Hadsereg katonái hozták el a szabadság áldását.

A Soá emlékezete megkülönböztetett helyet foglal el az emberiség liturgikus naptárában.

A választott nép ellen tervbe vett, történelmileg és theológiailag egyaránt példátlan merénylet a Teremtő és a világ jövőjének alapvető kérdéseivel, a bennünk rejtőző istenarchoz, az emberlét fundamentumaihoz való hűségünkkel szembesít bennünket újból és újból, tértől és időtől függetlenül.

Kifejezetten mély szégyenkezéssel és felelősséggel emlékeznek e napon a világ keresztényei, tudván azt, hogy a náci-nacionalista téboly és annak gyilkos tombolása legelsőképpen az ő szentírási és dogmatikai hagyományaik, a zsidóságot démonizáló naponkénti hithirdetésük átkos gyümölcse volt.

Külön is nehéz és gyötrelmes a mai emlékezés magyar állampolgárokként. A magát kereszténynek hazudó Horthy-rendszer, amely állampolitikai rangra emelte a zsidógyűlöletet és a rasszista-etnicista kirekesztő ideológiát, 1944 tavaszán, közigazgatási és rendvédelmi szervei igen aktív közreműködésével, egyedülálló gyorsasággal, szűk két hónap leforgása alatt, mintegy félmillió zsidó testvérünket deportálta az auschwitzi megsemmisítés poklába.

A megemlékezés alkalmával imádkozunk a Soá iszonyatát ma is csontjaikba rekesztve hordozó Testvéreink lelkének gyógyulásáért. Könyörgünk a keresztények megtéréséért, a világnak az antiszemitizmus bűnétől és a testvérgyilkos indulatoktól való megtisztulásáért, és azért, hogy távoztassék el nemzetünktől a Soá jelentőségét és valóságát illetően hét évtized elmúltával is uralkodó, és napjainkban mind félelmetesebb kontúrokat öltő lelki vakság.

Budapest, 2022. január 27.

Majsai Tamás
WJLF Soá és Kereszténység Kutatóintézet

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This