Az ünnep eredete a nyolcórás munkaidő bevezetését követelő chicagói munkások 1886. május elsejére hirdetett, és véres atrocitásokba torkolló sztrájkjára nyúlik vissza. A napot a II. Internacionálé 1891-ben a munkások nemzetközi összefogásának ünnepévé nyilvánította.

Az ünnep fokozatosan vált ismertté és elismertté. Az idők folyamán számos országban állami munkaszüneti nappá is nyilvánították (Magyarországon csak 1945-ben).

Május elseje egyszerre ünnepe a munkásosztály gazdasági és szociális vívmányairól való megemlékezésnek és a munkásszolidaritásnak, valamint a szenvedő és hátratételek sújtotta felabarátaink jogaiért való egyetemes szót emelésnek, a Magnificat (Lukács evangéliuma 1:46-55) fémjelezte szentírási spiritualitásnak.

Éljen Május elseje!

Budapest, 2021. május 1.

Dr. Majsai Tamás
Ökumenikus Tanulmányi- és Kutatóintézet

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This