Friss közlemények az életút-támogató pályaorientáció szakpolitikájáról

Rangos nemzetközi folyóiratban és az Oxford kiadó kötetében publikált szakcikket, illetve könyvfejezetet, szerzőtársaival Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors, a Neveléstudományi Tanszék munkatársa.

Az International Journal Educational and Vocational Guidance-ban megjelent összehasonlító tanulmány három közép- és kelet európai országban követi nyomon a szakmai és pályaorientációs szolgáltatások megalapozását és fejlődését, e régió kontextusában kötött tényezőinek fényében. A 20. század eleje óta ezekben az országokban a politikai átalakulások és az uralkodói struktúrák változása olyan gyakoriak voltak, hogy ugyanazon generáció gyakran szembesült a kormányzás több formájával: a „König und Kaiser” uralmával, a monarchiával, a kommunista rendszerrel, a neoliberális gazdaságpolitika tömeges privatizációval, majd az Európai Unió tagságával. A magyar, szlovák és cseh együttműködésben készült szakcikk a pályatanácsadás évszázados intézményi történetét és fejlődését mutatja be a régióban.

Borbély-Pecze, T.B., Hloušková, L. & Šprlák, T. Career/lifelong guidance systems and services: continuous transformations in a transition region. Int J Educ Vocat Guidance (2021). https://doi.org/10.1007/s10775-021-09473-4

https://link.springer.com/article/10.1007/s10775-021-09473-4

A második írás a 2021 tavaszán megjelenő The Oxford Handbook of Career Development fejezeteként az életút-támogató pályaorientációs szakpolitika nemzeti és nemzetközi kialakításának és működtetésének kihívásait veszi sorra.

A közpolitika kialakítása és a karrier-tanácsadás megvalósítása összetett kérdés, már csak azért is, mert a legtöbb országban a karrier-tanácsadás az oktatás, a foglalkoztatás és a társadalmi befogadás jogszabályainak perifériáján helyezkedik el. A közpolitikai megoldások természetüknél fogva mindig kompromisszumok. A szabályozás és a gazdasági ösztönzők jelentik a pályaválasztási tanácsadás fő politikai eszközeit, de a szabályozás szándékai és a politikák végrehajtásához biztosított gazdasági ösztönzők között gyakran nincs összhang. Azok a közvetítő szervezetek, amelyek a politika végrehajtását szolgálják, jelentős változékonyságot adnak a politikai hatásoknak. Nemzetközi testületek és szervezetek jelentős érdeklődést mutattak az életpálya-tanácsadás oktatás-, és foglalkoztatáspolitikában betöltött szerepe iránt azáltal, hogy szakpolitikai felülvizsgálatokat végeztek, ajánlásokat fogalmaztak meg a pályaorientációra vonatkozóan, és egyesesetekben gazdasági ösztönzőket nyújtottak végrehajtásuk támogatására. A szakpolitikák kialakításáról és végrehajtásáról azonban nemzeti szinten kevés értékelési tanulmány áll rendelkezésre.

John McCarthy and Tibor Bors Borbély-Pecze (2021) Career Guidance: Living on the Edge of Public Policy
The Oxford Handbook of Career Development Edited by Peter J. Robertson, Tristram Hooley, and Phil McCash

Subject: Psychology, Organizational Psychology
Online Publication Date: Jul 2020

DOI: 10.1093/oxfordhb/9780190069704.013.8
https://www.oxfordhandbooks.com/view/10.1093/oxfordhb/9780190069704.001.0001/oxfordhb-9780190069704

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This