Környezetbiztonsági Tanszékünk munkatársa, Rezsabek Nándor új publikációval jelentkezett. Az idén 75 éves Élet és Tudomány folyóirat március 26-i, idei 13. lapszáma „Zond-űrprogram, Szondákkal a Naprendszerben, teknősökkel a Hold körül „címmel közli írását.

55 esztendővel ezelőtt egy alig ismert űrszonda-sorozat tagja a Hold térségét elhagyva, indítási ablakának lekésés miatt a Marsot elkerülve, a Nap mesterséges bolygójává vált. 153,4 millió km-ről küldte utoljára rádiószignálját Földünkre. Ugyanezen sorozattal utóbb kizárólag a Holdat célozták, és a módosított Szojuz-űrhajóval a soha meg nem valósult szovjet-orosz emberes Hold körüli repülést készítették élő. Az amerikai Apollo-missziókat így is megelőzve elsőként juttattak élőlényeket Földünk hűséges kísérőjének térségébe. Írásában a Zond Naprendszer-kutató űrszondák és holdi automata holdűrhajók útjainak történetét idézi meg.

A folyóirat aktuális lapszáma megvásárolható az újságosstandokon, valamint postai kiküldést kérve az Élet és Tudomány 1431 Budapest, Pf. 176 posta-, valamint eltud@eletestudomany.hu e-mail címén rendelhető meg.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This