Kedves Barátaim!

Václav Havel és a Charta 77 másik öt  súlyos börtönbüntetésre ítélt szóvivője: Petr Uhl, Vaclav Benda, Jiri Dienstbier, Ota Bednarova és Dana Nemcova melletti kiállásra 1979. október 29-én került sor. Sokan gyűjtötték az aláírásokat, azok regisztrálása és névsorba rendezése Radnóti Sándor és Kardos Júlia lakásán történt. Az íveket Radnóti, Dalos György és Dalos Rimma juttatta el Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke hivatalába; a névsor a szamizdat Beszélőben is megjelent, a Szabad Európa rádió is ismertette. Az aláírók számára a szolidaritás „munkajogi” következménnyel járt, hivatali felettesük beidézte őket, és többségüket elbocsátották. Sokan közülük mára az örökkévalóság csillagai.

Szeretnénk azonban nekik itt a földön is emléket állítani, ezért a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség zsinata úgy határozott, hogy központi épületében (VIII. ker. Dankó u. 11.), a Wesley János Lelkészképző Főiskola könyvtárának falán, minden közülünk eltávozott aláíróról egy táblával emlékezünk, melyen csak a név, születés és halálozás évszáma látható. Ugyanakkor azonban egy kódex szépségű és formájú dobozban összegyűjt az érintettről legalább néhány oldalnyi emlékszöveget, és mindezt az egyház levéltárában elhelyezi. Kérem a hajdani résztvevőket vagy bárkit, aki valamit tud az érintettekről, hogy jelentkezzenek az ivanyigabor@wjlf.hu email címen.

Budapest, 2020. október 16.

Barátsággal:

Iványi Gábor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This