Soros közéleti – tehát nem üzleti –  tevékenysége  (ha az utókor egyszer majd összegzi) két nagy részre osztható.

Közéleti tevékenységének egyik fele gazdaságpolitikai természetű: olyan szervező, tanácsadó tevékenység, ami a 20-21. század fordulójának legfontosabb gazdaságpolitikai kérdéseire keres választ, mint pl. Oroszország – a Szovjetunió összeomlását követő gazdasági válságot követő világgazdasági jelentőségű – újraindítására, az ex-jugoszláv területeknek a délszláv háborúkat követő gazdasági újraindítására, az Eurozona nagy válságának rendezésére, a 2008-as világválság kezelésére, a migrációs válság kezelésére, a koronavírus válság kezelésére.

Közéleti tevékenységének másik része a Karl Popper-i értelemben vett „Nyílt társadalom” érdekében történő munkálkodás, a Soros Alapítványok hálózata, a Nyílt Társadalom Intézetek nemzetközi hálózata és a Közép-Európa Egyetem segítségével. A több milliárd dollárt és Soros György intenzív személyes aktivitását igénylő, a nyílt társadalom mindenféle ellenségei által intenzíven támadott tevékenységen belül különös figyelmet érdemel a magyarországi Soros Alapítvány létrehozása és működtetése a rendszerváltás előtt.

Lásd: https://archive.org/details/Soros_90

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This