Kósa Lajos, a vezető kormánypárt országosan ismert, élvonalbeli politikusa, a Fidelitas (a Fidesz ifjúsági társszervezete) XVI. tisztújító kongresszusán, 2019. november 30-án, a legutóbbi önkormányzati választást és az ellenzéki összefogást értékelve többek között úgy fogalmazott, hogy „a nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, […] az antiglobalisták összeálltak a globalistákkal, […] a nemzeti radikálisok átszavaztak arra a balliberális oldalra, aki [sic!] eddig mindig rárontott a magyar nemzetre, […] az antifasiszták összeálltak az újnyilasokkal, a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, jól is esett nekik – a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben, […] Kulcsár Gergely[t], [aki] beleköpött a Duna-parti cipőkbe”. (Megjegyezzük, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének ez év október 24-i alakuló ülésén, amelyen Kósa Lajos személyesen is jelen volt, és meleg szavakkal köszöntötte az új önkormányzati testületet, a pontosan kétharmados többséget magáénak tudó Fidesz közreműködésével az egyik legjelentősebb bizottság, a Pénzügy Bizottság elnökévé választották a Fidelitas-konferencián általa megnevezett jobbikost.)

Kósa Lajos szavai meggyalázzák az 1944-ben deportált és elpusztított debreceni és hajdúsági zsidóság emlékét, durván sértőek a hazai zsidóság egészére nézve, és megalázzák nemzeti közösségünket is.

Felszólalásában Kósa Lajos közvetlenül Hajdú-Bihar megye zsidó polgáraira utalt „csak”, szavai azonban az antiszemita nyelvezet logikája szerint az országban élő összes zsidó honfitársunkra, és általában vehetően, mintegy karakterológiai jellemzőként, minden zsidóra is vonatkoznak. Kósa Lajos gondolatai azt üzenik ugyanis, hogy ilyenek a zsidók (mellesleg, honnan is tudja Kósa Lajos, hogy kik „a” zsidók, és hogy miként szavaztak?): erkölcs nélküliek és nemzetellenesek, akik ebbéli ármánykodásukban akár gyilkos ellenségük, a nácik szellemi örököseivel is kollaborálnak, és külön kéjjel segédkeznek a legaljasabb szellemiség érvényre juttatásában is.

A gyűlöletbeszédet a Fidesz kormánypárti politikusai és parlamenti képviselői eddig alapvetően a migránsokra, liberálisokra, baloldaliakra és a sorosozással, idegenszívűzéssel és nemzetárulásozással megjelölt arctalan-homályos ellenségekre irányították, a zsidókra azonban nem terjesztették ki. Kósa Lajos – nem mellesleg, a nyers a fajelmélet szellemében fogant – szavaival e határátlépésre került sor.

Kósa Lajos előadásának szóban lévő részletét a jelenlévők, köztük a kormányelit szép számmal jelenlévő képviselői, pisszenést sem hallatva fogadták, a végén pedig vastapssal nyugtázták a szónok felszólalását.

A miniszter időközben felemás módon bocsánatot kért kijelentéseiért a Facebook-on. Elhangzott gondolatait „talán félreérthető”-nek minősítve, közleményében úgy fogalmazott, hogy „ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek.” Kósa Lajos úgy gondolja, hogy tisztátalan lelkű megszólalása, afféle egyszerű káromkodásként, érvénytelenné tehető az esetnek belkörű zsidó üggyé alakításával. Téved. Zsidó származású testvéreink egyetemes söpredékké nyilvánítása ugyanis nem csak az ő arculcsapásukat jelenti, de azokét is, és bizonyos értelemben még inkább, akik szeretik Izrael leányait és fiait, és arcpirító szidalmazásukat egyszerre tekintik önnönmaguk elleni és a civilizált világ alapnormái elleni támadásnak.

Kósa Lajos felháborító szavait a Wesley János Lelkészképző Főiskola Soá és Kereszténység Kutatóintézete a leghatározottabban elítéli, különösen is gyalázatosnak tartva e szavakat a keresztény jelzővel hivalkodó pártállam vezető politikusától, és teljes szolidaritást vállal Ábrahám, Izsák és Jákób Istenének gyermekeivel, megalázott zsidó származású testvéreinkkel.

 

Csepregi András theológus
Iványi Gábor theológus
Kertai-Szabó Ildikó theológus
Majsai Tamás theológus
Nagy Péter Tibor szociológus

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This