Képzés: 
Dátum: 
2017. november 26. 10:00

Szümposzion a zsidó-keresztény kapcsolattörténet új fejezetét nyitó 1947-es Seelisbergi Konferencia hetvenedik évfordulója alkalmával

Időpont: 2017. november 26. Kezdés: 11.00
Helyszín: WJLF, Kline terem.
Programkeret: Magyar Tudomány Ünnepe
Szervező: WJLF Theológus és Lelkész Szak Soá és Kereszténység Kutatóintézet

Program:

11.00 – 11.40: Majsai Tamás: Megnyitó: A Seelisbergi Konferencia története és történeti összefüggései.
11.40 – 12.20: Nagy Péter Tibor: A keresztény filo- és antiszemitizmus szociológiailag leginkább megragadható indikátora: a zsidó keresztény vegyesházasság elfogadása és elutasítása.
12.20 – 13.00:Törzsök Erika: Egyházak – Holokauszt. A történelmi egyházak szerepe a Holokausztban Romániában, Szlovákiában és Magyarországon.

Abstractum:

A nemzetiszocialista barbarizmus traumája a keresztényeket rákényszerítette arra, hogy önvizsgálatot tartva átgondolják azt a szerepet, amelyet saját hagyományuk játszott a post Christum natum antiszemitizmus kialakulásában és így a Soá megtörténtében is.
Korábbi angolszász kezdeményezések nyomán különböző vallási és világnézeti háttérrel bíró értelmiségiek széles köre e problémára tekintettel szervezett nemzetközi konferenciát 1947. július 30. és augusztus 5-e között a svájci Seelisbergben. A tanácskozás központi témáit a háború után is elevenen élő zsidóellenesség elleni föllépés lehetőségeinek a végiggondolása, a zsidóellenesség gyökereinek a vizsgálata és a zsidó-keresztény kapcsolatok addigi kereteinek új alapokra helyezése képezték.
A konferencia legismertebb és legfontosabb eredménye az a nem sokkal később 10 pontban meg is jelentetett theológiai-valláspedagógia tézisanyag és instrukció lett, amely a keresztény theológiában és kegyességben két évezreden át uralkodó zsidóellenes koncepció helyett a két közösséget esszenciálisan összekötő szempontokat hangsúlyozta. A zsidó-keresztény kapcsolatok kopernikuszi fordulópontjaként is aposztrofált dokumentum olyan új kezdet nyitányát jelentette, amely – ha nem is átütő erővel, de – a dialógus és a testvéri kapcsolatok jegyében alakította át és formálja ma is a keresztények zsidóságról vallott nézeteit és a zsidósághoz fűződő kapcsolatait.
A dokumentum eredeti szövegét lásd:
http://www.jcrelations.net/An+Address+to+the+Churches.+Seelisberg+%28Swi…
Magyar fordításban a ma már nem elérhető http://www.dialogue.hu c. portál közlése alapján mellékelve.

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This