NŐI ADATTÁRAK kutatócsoport

Mission statement

A történeti folyamatok leírásakor a társadalom és bölcsészettudományok képviselői rendszerint két szélső paradigma mellett kötelezik el magukat. Az egyik – a nominalista/realista vita jegyében – realista véglet, amely szerint a történelem meghatározó osztályok vagy intézmények, esetleg ideológiák és korszellemek mozgásáról vagy stagnálásáról szól. A másik, a nominalista véglet szerint a történész (és persze a művészettörténész, irodalomtörténész, tudománytörténész) kiemelkedő egyének, “nagy hősök” történetét tárja fel.

Kutatócsoportunk – 2015 óta, a WJLF WESZ alegységeként https://wesley.hu/szervezeti-egysegek/tudomanyos-intezetek/wesley-egyhaz-es-vallasszociologiai-kutatointezet/ – olyan kutatókat tömörít, akik egyik állásponthoz sem csatlakoznak. Ideális megfigyelési egységnek – bármiről is legyen szó – azokat a csoportokat látjuk, melynek tagjai maguk is átlátják a csoportot. A cselekvő egyének aktivitása sokféle csoporthovatartozásuk alapján szisztematikus, ezért megérthető és leírható.

A kutatócsoport tagjai az egyének többféle halmazának a történetével, többféle csoport történetével foglalkoztak az elmúlt évtizedekben: színházakat működtető csoportokkal, tudományos elitekkel, gyülekezetek vezető személyiségeivel, középiskolai tanárokkal, politikusokkal, szakszervezeti funkcionáriusokkal, vagy éppen felkelő-csoportok kiválasztódott “tisztjeivel”.

Adatgyűjtéseink mindig prozopográfiai természetűek, a nevesített adatbázisok folyamatosan kiegészíthetőek, s részben össze is kapcsolhatóak. A csoportokról szóló adatbázisok felépítése történhet nagy költségvetésű adatrögzítéssel, történhet egy-egy kutató magánszorgalma alapján, vagy – a 2010-es évek végétől – adatbányászattal. A női adattárak olyan prozopográfiai adatgyűjtések, ahol a nemi egyenlőtlenségek alapvetően meghatározzák a munka jellegét.

A prozopográfia, a nevesített alapról induló adattárak létrehozása a közös elem, miközben a kutatócsoport tagjai saját témáik mellett egy-egy új módszerrel járulnak hozzá az elemzésekhez. Míg a klasszikus statisztikai adattárakban, gyűjtésekben nincs történeti mozzanat, itt az idősoros elemzést a ténylegesen létező emberek individuális történetével kapcsoljuk össze.

Kutatásaink egymást kiegészítik, egymás módszereiből is tanulunk, s úgy gondoljuk, hogy a női adattár folyamatosan bővíthető, fejleszthető lesz, egyfajta „neverending storyként”.

 

A kutatócsoport vezetője
B. Kádár Zsuzsanna, tudományos főmunkatárs

Tagok:

Biró Zsuzsanna Hanna
Eörsi László
Majsai Tamás
Nagy Péter Tibor
Szegő Iván Miklós

ALPROJEKTEK:

https://wesley.hu/szervezeti-egysegek/intezetek/wesley-egyhaz-es-vallasszociologiai-kutatointezet/magyar-szinmuveszeti-lexikon-1929-1931-adatbazisba-szervezesenek-munkalatai/

OTKA-pályázat címe: Nők a közéletben a 20. században (női adattár)

(részletek hamarosan)

OTKA-pályázat címe:Nők a közéletben a 20. században (női adattár)

(részletek hamarosan)

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).