Az egyetemet végzett értelmiségi elit rekrutációja, képzése és európai kapcsolathálója a húszadik században, különös tekintettel a a foglalkozási, nemi, regionális, felekezeti és nemzetiségi egyenlőtlenségekre (NKFP)

Az egyetemet végzett értelmiségi elit rekrutációja, képzése és európai kapcsolathálója a húszadik században, különös tekintettel a a foglalkozási, nemi, regionális, felekezeti és nemzetiségi egyenlőtlenségekre (NKFP) c. kutatás hivatalos honlapja

A kutatás az NKFP támogatásával indul

A pályázat megvalósitása céljából konzorcium jött létre, melynek tagjai:

Wesley János Lelkészképző Főiskola

Avignonet Tanácsadó Kft

A projektvezető

Karády Viktor

MTA külső tagja

A WJLF tudományos tanácsadója

A projektjavaslat célkitűzéseinek rövid összefoglalója

Az egyetemet végzett értelmiségi elit rekrutációja, képzése és európai kapcsolathálója a húszadik században, különös tekintettel a a foglalkozási, nemi, regionális, felekezeti és nemzetiségi egyenlőtlenségek

Kutatásunk négy főbb kérdéssel foglalkozik:

  1. Teljes körüen prozopográfiai adatfelvétel formájában felmérni az értelmiségi képzettségü elitcsoportok növekedését és rekrutációs jellemzőit.
  2. Külön felmérni a „reputációs elitcsoportok” (példának okáért a lexikonokban szereplőket) társadalmi jellemzőit
  3. Megvizsgálni, hogy miként függ össze az európai beágyazottság és kapcsolatháló az értelmiségi elitek tagjainak nemével, réteghátterével, településszerkezeti adottságaival, felekezeti és nemzetiségi hátterével, generációs hovatartozásával, diplomaszerzési életkorával, a képzés helyével a különböző történelmi időszakokban.
  4. Különböző szakspecifikus produktivitási és kreativitási jelzésekkel felmérni egyes értelmiségi csoportok szellemi termelékenységének történelmi alakulását.
MELLÉKLET: Munkaterv
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).