Gyakori kérdések

 

Felvételi

Nem, ha korábban felvettek valahova, akkor a pótfelvételin már nem jelentkezhetsz egy másik helyre.

Kategória Felvételi

A pótfelvételi jelentkezés ingyenes. Az eljárás során viszont csak egyetlen képzést jelölhetsz meg.

Kategória Felvételi

Nem. A pótfelvételi eljárásban egyetlen intézmény egyetlen képzésére jelentkezhetsz, csak akkor, ha az általános felvételi eljárásban nem jelentkeztél sehova vagy nem vettek fel sehova.

Kategória Felvételi

A pótfelvételi eljárásban csak azok jelentkezhetnek, akik az általános felvételi eljárás során nem nyertek felvételt sehova vagy nem is jelentkeztek sehova.

Kategória Felvételi

Külföldön szerzett oklevél esetén a hivatalos fordítást (tanúsítvánnyal és pecséttel ellátott dokumentum) is csatold a jelentkezéshez, és hozd magaddal a beiratkozásra.

Kategória Felvételi

Sajnos ebben az esetben a vonatkozó jogszabályok értelmében nem adhatsz be jelentkezést, mivel a jelentkezés feltétele a meglévő diploma, oklevél.

Kategória Felvételi

A Wesley János Lelkészképző Főiskolára felsőfokú végzettséggel rendelkező alapképzésre jelentkezőket a korábbi felsőoktatási tanulmányaik eredményét figyelembe véve rangsorolja az intézmény. Ebben az esetben a főiskola eltekint az emelt szintű érettségi követelményétől.

A pontszámítás alapja a megszerzett felsőfokú oklevél minősítése:

 • 5 (jeles, kiváló, kitüntetéses)minősítés esetén           400 pont;
 • 4 (jó) minősítés esetén                                                         360 pont;
 • 3 (közepes) minősítés esetén                                            320 pont;
 • 2 (elégséges) minősítés esetén                                         280 pont.
Kategória Felvételi

A központi felvételi eljárásban a jelentkezés feltételeként meghatározott emelt szintű érettségi vizsgakövetelmény feltételét – a felvételi eljárás részeként a felsőoktatási intézmény által szervezett – legalább 45%-os eredményű felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával is teljesítheted. Abban az esetben jelentkezhetsz a vizsgára, ha

 • a kétszintű érettségi vizsga bevezetése (2005) előtt érettségiztél.
 • valamely külföldi EGT tagállam, Ukrajnában vagy Szerbiában teljesített érettségi bizonyítvánnyal rendelkezel.
 • nemzetközi érettségi bizonyítvánnyal (Diploma of the International Baccalaureate) rendelkezel.

Aki rendelkezik felsőfokú oklevéllel, arra nem vonatkozik az emelt szintű érettségi követelmény, az az oklevelének eredménye alapján kap felvételi pontot.

Kategória Felvételi

Minden alapképzési szakon, tehát a WJLF esetében Pedagógia, a Szociális munka, vagy a Környezettan alapképzési szakokra jelentkezőknek a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni. Az emelt szintű érettségi helyett az oklevél eredménye alapján kap felvételi pontot az, aki rendelkezik felsőfokú oklevéllel. Azok, akik még a két szintű rendszer előtt érettségiztek, kiválthatják az emelt szintű érettségit egy felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával.

A hitéleti képzési területen saját belső felvételi eljárásunk van, itt nem kizáró tényező a felvételnél az emelt szintű érettségi hiánya.

Kategória Felvételi

Ezt nem lehet előre megmondani, kizárólag a hivatalos ponthatárhúzás napján derül ki. A korábbi évek ponthatárai és egyéb statisztikái letölthetőek a Felvi honlapjáról, az előző évi ponthatárokat megtalálod honlapunkon a Téged érdeklő szak leírásánál is.

Kategória Felvételi
 • Ahhoz, hogy bekerülj a felsőoktatásba, el kell érned a jogszabályban meghatározott minimum pontszámot – ez jelenleg 280 pont. Az emelt szintű érettségiért járó többletpontokat beleszámítják, de más többletpontot nem vesznek figyelembe.
 • A felvételi pontszámokat kétféleképpen lehet kiszámítani, ezek közül automatikusan a számodra kedvezőbb módszert fogják alkalmazni: Az egyik módszernél összeadják a tanulmányi és az érettségi pontszámaidat. A másik módszernél megduplázzák az érettségi pontjaidat. Mindkét számítási módszerrel maximum 400 pontot, illetve további 100 többletpontot szerezhetsz. A maximálisan elérhető összpontszám tehát 500 pont.

Az érettségi eredmények közül…

Környezettan szakon kettőt kell választani: biológia v. fizika v. földrajz v. informatika v. kémia v. matematika v. természettudomány v. ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy v. szakmai előkészítő tárgy

Pedagógia szakon kettőt kell választani: bármely nemzetiségi nyelv (és irodalom) v. biológia v. fizika v. földrajz v. kémia v. magyar nyelv és irodalom v. matematika v. természettudomány v. történelem v. ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy v. egy idegen nyelv  v. szakmai előkészítő tárgy  (legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni)

Szociális munka szakon kettőt kell választani: magyar nyelv és irodalom v. matematika v. társadalomismeret v. történelem v. egy idegen nyelv  (legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni)

 

 • Ha 2005 előtt érettségiztél, akkor az érettségi bizonyítványodban szereplő érdemjegyet átszámolják százalékos eredményre: jeles (100%), jó (79%), közepes (59%), elégséges (39%).
Kategória Felvételi
 • Az általános felvételi eljárásban legfeljebb 6 helyre adhatod be jelentkezésed.
 • Ne feledd! Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor.
 • A pótfelvételi eljárásban 1 helyre adhatod be a jelentkezésed. Fontos, hogy akkor jelentkezhetsz, ha az általános felvételi eljárás során egyetlen helyre sem adtad be jelentkezésedet, vagy jelentkeztél ugyan, de sehova nem vettek fel.
Kategória Felvételi

2021. november 21.

Kategória Felvételi

Az aktuális felvételi határidőkről a Felvi.hu holnapján tájékozódhatsz.Ha emelt szintű érettségi vizsgára is jelentkezel, azt az Oktatas.hu oldalon keresztül teheted meg. Az érettségi vizsga, és a felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési határideje megegyezik: minden év február 15.

Kategória Felvételi

Alapvetően a 2005 előtti – azaz nem a kétszintű érettségi vizsgarendszer szerinti – középiskolai és érettségi eredmények nem évülnek el, időkorlát nélkül használhatók. Az érettségi vizsgaeredmények automatikusan középszintű érettségi vizsgának minősülnek, az abban foglalt érdemjegyek az alábbi százalékos értékeknek felelnek meg: jeles (5): 100%, jó (4): 79%, közepes (3): 59%, elégséges (2): 39%.
Fentieken túlmenően az általános pontszámítási szabályok érvényesek, amelyek a Felsőoktatási felvételi tájékoztató Pontszámítás című fejezetében olvashatók. Tehát a régi típusú érettségivel rendelkezőknek is ugyanúgy meg kell felelniük pl. az adott szakon támasztott érettségi követelményeknek az előírt szinten, mint a kétszintű érettségivel rendelkezőknek (kivéve, amennyiben felsőfokú oklevéllel rendelkezik, l. fentebb).
Új érettségi vizsgára akkor kell vagy lehet jelentkezni, ha:
a felsőoktatási felvételi eljárásban a jelentkező az általa megjelölt szakra az érettségi pontok számításához szükséges előírt tárgy(ak)ból egyáltalán nem rendelkezik érettségi vizsgaeredménnyel,
rendelkezik érettségi vizsgaeredménnyel, de nem az előírt szinten (pl. amikor követelmény az emelt szintű érettségi),
rendelkezik érettségi vizsgaeredménnyel, de a kedvezőbb pontok elérése érdekében annak szintjén emelni szeretne, eredményén – ugyanazon a szinten, de – javítani szándékozik.

Amennyiben érettségi vizsgát szükséges tenni, akkor arra a felsőoktatási felvételi eljárástól elkülönülten kell jelentkezni. Az erre szolgáló jelentkezési lap és a szükséges tudnivalók a www.oktatas.hu honlapon találhatók.

Kategória Felvételi

BA; BSc; MA; MSc;

A képzéseknek két típusát különböztetjük meg. A BA és BSC a 3 éves képzéseket jelentik, az MA és MSC pedig az utána lévő 2 éves mesterképzést. Ba = bachelor of arts (bölcsészettudományi, gazdaságtud., jogi és igazgatási, művészeti, pedagógusi, társadalomtudományi képzés)
Bsc = bachelor of sciences (agrár, informatikai, műszaki, katonai, orvosi, sporttudományi, természettudományi képzés)
ugyanez a helyzet az Ma és Msc-vel (master of … )

Kategória Felvételi
 • Alapképzés esetén érettségi bizonyítvány, érettségi tanúsítvány vagy középiskolai bizonyítvány. Az alapképzési szakokon emelt szintű érettségi legalább egy felvételi tárgyból. Az emelt szintű érettségi helyett elfogadható felsőfokú oklevél, vagy a 2005. előtt érettségizettek tehetnek felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát.
 • Mesterképzés és szakirányú továbbképzés esetén: felsőfokú oklevél
Kategória Felvételi

További kérdésekért kérjük, írjon nekünk a wesley@wjlf.hu címre, vagy hívjon minket a
(06-1) 577-0500/120 telefonszámon.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.