A Magyar Költészet Napja (amelyet József Attila születésnapján, ma ünneplünk):
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_k%C3%B6lt%C3%A9szet_napja

a WJLF-en Lakatos Menyhért emléknapja is.

Lakatos Menyhért (1926-2007):
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lakatos_Menyh%C3%A9rt

a magyarországi cigány irodalom klasszikusa, a XX. sz. egyedülálló jelentőségű magyar cigány kultúrpolitikusa, a hazai cigányság profetikus képviselője, ugyancsak április 11-én született, és 1975-ben e napon jelent meg legismertebb és legjelentősebb cigány epikai alkotása, a magyar cigány regény alapműve, a „Füstös képek”:
http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/romak/fustos_kepek/

Az alkotást az író és életműve előtti tiszteletünk kifejezéseként főiskolánk is megjelentette.

A külföldön is számos kiadást megért és több nyelvre lefordított mű nem csak a cigánysors bemutatásának megrendítő irodalmi kompozíciója, de mindmáig eleven és felülmúlhatatlan szociografikus vázlata is a magyar roma létdrámának: az irracionális gyűlölettel és a szociális nyomorral szembeni, már-már kilátástalan küzdelemnek, és az emberlét méltóságát minden valószínűséggel szemben őrizni vágyó élni akarásnak.

További értékeléséhez lásd:
https://epa.oszk.hu/02900/02931/00141/pdf/EPA02931_forras_2011_3_053-064.pdf

Lakatos Menyhért életútjához lásd az alábbi kis, roma napi VIDEO-összeállítást (benne lánya, Lakatos Anka, a MET lelkésze visszaemlékezésével):
https://www.30eveszabadon.hu/aktualitasok/hirek/v/lakatos-menyhert-19262007-iro-kolto/

Budapest, 2024. április 11.

Majsai Tamás
Ökumené és Interkulturalitás Kutatóintézet

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This