Utcai szociális munka

 

A megváltozott társadalmi berendezkedés és környezet következtében megszaporodott a társadalmi vesztesek száma. Közülük is nagyon sokan szinte teljes mértékben kirekesztődtek az intézményes keretek közül is. Sokan már a hajléktalanellátásból is „kikoptak”, és életük egyetlen színtere az utca lett. Egyetlen kapocs köztük és a segítő, gyógyító intézményhálózat között a szociális munkások nyújtotta szolgáltatások.
Az egyre növekvő szükségletnek megfelelően egyre több utcai szolgálat jelenik meg különböző intézmények fenntartásában, velük szoros együttműködésben, ugyanakkor jelenleg utcai szociális munka képzés csak tanfolyami keretek közt létezik, igen csekély óraszámban. Ezért olyan képzést indítunk, amely felvértezi a szakembereket megfelelő tudással és készségekkel, hogy hatékonyabban, hosszú távon a kiégés veszélye nélkül tudják ezt az embert próbáló tevékenységet végezni.

A jelentkezéssel kapcsolatos további információkat az alábbi linkre kattintva találja:

 A Jelentkezési lapok beadási határideje minden év augusztus közepe.
Lásd még: www.felvi.hu (– szakirányú képzéseknél 

Ismertető

A jelentkezés feltétele:

társadalomtudományi, bölcsészettudományi, pedagógusképzés, hittudományi, jogi és igazgatási tudományi képzési területen szerzett főiskolai vagy egyetemi, illetve alapképzésben vagy mesterképzésben szerzett oklevél, mindenekelőtt általános szociális munkás, szociálpolitikus, szociálpedagógus, szociális szervező, pszichológus, szociológus, hittudományi, illetve bölcsész tanári szakképzettség

A szociális munkás esetében evidens, hogy bárhol – úgy konkrétan az utcán is – megjelenő közösségek és egyének számíthassanak tudására. Hivatása köti az utcához a rendőrök, egészségügyi és közlekedési szakemberek, valamint a pedagógusok egy részét is. Hasonlóan a baleseti elsősegélynyújtás kötelezettségéhez, esetükben is célszerű az utcai szociális munkás felkészítés is. A képzésben az eltérő alapképzettségű szakemberek együtt tanulása lehetővé teszi, hogy egymás gondolkodását megismerve, hatékonyabb együttműködés valósuljon meg majd, a későbbiekben utcán történő munkavégzésük közben.

A nem szociális végzettséggel rendelkezők a képzés kezdetén kiegyenlítő modul keretében betekintést kapnak a szociális munka elméletébe (elsősorban a szakmai értékekről, attitűdről, etikáról, stb.).

Tudáselemek, megszerezhető ismeretek:

A képzés során a hallgató az utcai szociális munkához szükséges mértékben elsajátítja az egészségügy alapjait, a város- és településszociológia legfontosabb tartalmait, az utcai szociális munkával kapcsolatos jogszabályok alkalmazási lehetőségeit, készségszinten megtanulja alkalmazni az utcai szociális munkában használatos módszereket, részletes kitekintést nyer az egyéni és a társadalmi-környezeti problémák összefüggésrendszeréről.

A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben:

Az utcai szociális munka szakirányú továbbképzésen oklevelet szerzett hallgatók képessé válnak az utcán élő emberek körében előforduló problémák kezelésére. A munkát elsősorban hajléktalanokkal foglalkozó szociális intézmények munkaköreiben végezhetik, amelyhez ez a képzettség elhelyezkedési előnyt jelent. Kiterjeszti a kompetenciahatárokat, magasabb minőségűvé, hatékonyabbá teszi a tevékenységet minden olyan szociális munkakörben, amelyben hajléktalansággal, az utcai lét problémáival találkozik a segítő szakember.

A Képzés Adatai

A KÉPZÉS NYELVE

  • Magyar

KÉPZÉSI IDŐ

  • 4 félév – havonta egy hétvége (péntek-szombat)

KÉPZÉS HELYSZÍNE

  • Budapest

MEGSZEREZHETŐ VÉGZETTSÉG

  • Utcai szociális munkás

A KÉPZÉS DÍJA

  • 110000 Ft/félév
  • Jelentkezés díja: 6000 Ft.
  • Jelentkezés módja: honlapról letölthető jelentkezési lapon.
  • Befizetés módja: Átutalással a következő számlaszámra: 11708001-20562498 . A közleményben fel kell tüntetni a jelentkező nevét és a szakirányú továbbképzést, amire jelentkezik. A befizetésről szóló bizonylatot csatolni kell a jelentkezési laphoz..

MINIMÁLIS LÉTSZÁM

  • 16 fő

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

  • 2024. Augusztus 20.
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).