Upor László a Wesley tanára könyvet írt korunk egyik legjelentősebb felsőoktatáspolitikai küzdelméről.
A Tea Kiadó (a Magyar Narancs folyóirat könyvsorozata részeként ) adta ki Upor László Majdnem lehetetlen – Az SZFE autonómiaharcának története című könyvét.
A könyv részben emlékiratjelleggel, részben dokumentumelemző és kronológia  jelleggel arról szól, hogy az Orbán – kormány 2020 tavaszán új szakaszába kezdett a teljes felsőoktatás gyökeres, politikai céloktól sem mentes  – 2011-től folyó – átalakításának. A súlyos autonómiamegvonással járó „modellváltás” ellen a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közössége határozottan tiltakozott.
Upor László, az események idején rektori kinevezés előtt álló egyetemi oktató a tiltakozásból lett mozgalom történetét meséli el személyes nézőpontból. Szenvedélyes és bensőséges hangon rajzolja meg a hősies egyetemi polgárok portréit, és kíméletlenül jellemzi a hatalom ágenseit is. Megmutatja a hallgatók további sorsát és az universitas eszméjének pusztulását – majd újjászületését a Free-SZFE mozgalom keretében, mely erős nemzetközi kapcsolatok bázisán továbbra is tényleges oktatást és diplomát biztosít a hallgatóknak.
A szerzővel Kele Fodor Ákos, a Tea Kiadó főszerkesztője beszélgetett 2024 április 2-n a „Három Holló” kávéház rendezvénytermében.
https://teakiado.hu/konyvek/majdnem-lehetetlen/
Nagy Péter Tibor
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This