79 ÉVE
szabadult meg a magyar nemzet a nácizmus borzalmától

 A történelmi hagyomány április 4-éhez köti azt a pillanatot, amikor a Vörös Hadsereg katonái elhozták Magyarország számára a náci és a vele szövetséges horthysta-szálasista rezsim okozta embertelenség poklától, történelmünknek e példátlanul gonosz kísértésétől való végleges megszabadulás bizonyosságát.

Százezrek, mindenekelőtt Izrael, a Választott Nép velünk élő leányai és fiai köszönhették puszta életüket is e sorsfordító történésnek.

Az emlékezés alkalmával bűnbánattal és szégyenkezéssel valljuk meg, hogy a magyar hadsereg és a magyar hatóságok II. világháborús tetteit (köztük a határainkon kívül élő más állampolgárságú felebarátaink tömegeinek okozott tengernyi halált és szenvedést) a korabeli magyar társadalom igen jelentékeny része (ideértve keresztény egyházainkat és a keresztény hívőket is) támogatta, de legalábbis nem ellenezte, és hogy csak nagyon kevesen voltak azok, akik fegyverrel, szolidáris tettel, vagy akár szóval és szimbolikus gesztusokkal igyekeztek (volna) feltartóztatni a vérgőzös indulatokat.

Súlyosbítja e szégyent, hogy hazánkban az azóta eltelt immár nyolc évtized alatt sem került sor a történtekkel való, őszinte igyekezetben fogant szembenézésre, sőt, hogy a 2010-es évek óta hatalmon lévő magyar kormányzatok, valamint az ország egyházi-vallási közösségei is, a bűnök és vétkek és azok elkövetőinek felmentését, nemegyszer kifejezett méltatását és felmagasztalását kísérlik meg.

A fakuló történelmi önismeret szabdalta korunkban a 124. Zsoltár szavaival gondolunk a magyar nemzet hetvenhat évvel ezelőtti felszabadulására:

„Ha nem az Úr az, aki velünk volt, mikor ránk támadtak az emberek: akkor elborítottak volna minket a vizek, patak futott volna át felettünk; akkor átfutottak volna rajtunk a felbőszült vizek. Lelkünk megszabadult, mint a madár, a madarásznak tőréből. A tőr elszakadt, mi pedig megszabadultunk. A mi segítségünk az Úr nevében van, aki teremtette az eget és a földet.”

Az ünnep alkalmával szívesen ajánljuk ez érdeklődők figyelmébe azokat a konferenciális alkalmainkat, amelyeket a felszabadulás hetvenötödik évfordulójának szentelve rendeztünk a WJLF-n:

Majsai Tamás
WJLF Soá és Kereszténység Kutatóintézet

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
Share This