Amikor azt mondjuk, hogy Andrássy Gyula 200 éve született sok mindenről beszélünk. Arról, hogy bár efféle családból származók általában magántanulók voltak, ő – polgárgyerekekkel együtt koptatta az iskola padjait, lakott kastély helyett diákszállón – hitelesebb az az arisztokrata, aki meg is éli a polgárias ifjúkort, mint aki csak ír annak szükségességéről. Hogy bár alanyi jogon lehetne felsőházi tag, liberális politikusként választáson indul, s válik képviselővé. Úgy viselkedik 1848-1849-ben, hogy 1851-ben kiérdemelje az igen kevés kiosztott halálos ítéletet.

Ennek ellenére hazajön, átlép (az azért nem átlagos…) személyes sérelmen, szerepet vállal a Kiegyezésben. melyet nagyszerü liberális és konzervatív személyiségek vitattak akkor is és azóta is, de amit a végül annak szükségességéről meggyőződő más nagyszerű liberális és konzervatív személyiségek akkor is és azóta is nem a napi politika kérdésének, hanem a magyar történelem egyik legfontosabb fordulópontjának gondolnak. S bár 1848-as élményei közel sem teszik „zsigerileg” horvátbaráttá, fő aktorává válik a horvát kiegyezésnek – aki nem tudná, mire volt az jó, sétáljon végig Zágráb főutcáján, s azt fogja hinni Bécsben jár, vagy Budapesten, 1890 tájt.

És el lehet képzelni, hogy mekkora munka a nemzeti újjászületést ünneplő parlamentben (frakcióvezetői státusz nélkül) elfogadtatni Európa egyik legméltányosabb nemzetiségi törvényét, a nagy közberuházásokra ácsingózó világban felállítani az állami számvevőszéket, a liberalizmus elveinek megfelelően – szemben a magyar megye sok évszázados, visszakapni remélt hagyományával – szétválasztani a közigazgatást és bíráskodást, megszüntetni a magyar provincializmus évszázados szimbólumát a határőrvidéket.

De – miniszterelnöksége után – Andrássy az első, aki személyében képes érvényesíteni, hogy egy ország külpolitikája – pontosabban az Osztrák Magyar Monarchiáé – igenis lehet értékvezérelt. Azaz nem nemzeti előitéletekre, és dinasztikus sértettségekre épülő, hanem arra a tényre, hogy Oroszország a nagyhatalmak közül egyedül nem felel meg a parlamentáris többpártrendszer és a jogállamiság kritériumának . Vele szövetkezni nem szabad tehát, de a németekkel is csak úgy, hogy az Oroszország ellen biztosít kölcsönös védelmet, más parlamentáris országgal – azaz Franciaországgal – szemben nem sodorhatja az országot háborúba. Ha a 21. században élne, azt mondaná: a külpolitika nem a Diplomacy és a Rizikó nevü társasjátékok életben való meghosszabbítása , hanem a barát-ellenség kép értékalapú megfogalmazása.)

Az ember a szüleiről nem tehet, de nem érdektelen, hogy Andrássy apja is liberális volt már, tőle származik a magyar helyzet leírására a „bunkókrácia” mély értelmű kifejezése, ami sokszor jut eszünkbe azóta is. Gyerekei neveltetése alapján viszont mindenki jellemezhető: Andrássy még emigrációban született Tivadar nevű fia – hogy-hogy nem – a képviselői sszeférhetetlenségi szabályozásban való elvhű viselkedés miatt dobta el szépen induló parlamenti karrierjét a kiegyezés után, s amikor a parlamenti többséget a többség diktatúrájaként használták, a kormánypártból is kilépett. S úgy nevelte az egykori külügyminiszter lányunokáját, hogy az a megszállt Csehszlovákiában harcoljon a nácikkal, s a jugoszláv partizánok oldalán essen el. Az 1860-ban született ifj Andrássy Gyula nem akárhogy (azaz egyszerűen kormánypártian) liberális, hanem úgy hogy ne családi tekintélye bázisán, megyéjében, hanem a hangsúlyosan polgári (azaz nem nemesi vagy birtokosi, közalkalmazotti megélhetésű választópolgárokkal rendelkező) Terézvárosban válasszák országgyűlési képviselőnek, s azon kevesek között van, akik fegyverrel szálltak szembe Horthyval is, s a Bethlen kormány politikájában parlamenti képviselőként sem (mint akár a Gazda mai propagátorai) a „konszolidációt”, hanem a liberális jogállam korlátozóját látta . Az Andrássy unoka pedig úgy neveltetett, hogy „Vörös grófnő”, Károlyi Mihály felesége lehessen.

Szívesen beszélgetünk Andrássyról, s persze az európai látókörű magyar liberalizmusról (a Wesley szervezésében, online vagy hibrid módon) aki csatlakozna ehhez kattintson ide

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSea2dOWSOa…/viewform…

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This