Új felsőoktatási tankönyv jelent meg az ELTE Eötvös Kiadó a Magyar Pedagógiai Társaság és a WJLF közös kiadásában. A kötetet kollégánk, Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors szerkesztette és részben írta.

Pályaválasztás, Pályaorientáció, Pályaedukáció (208 p.) 

Borbély-Pecze Tibor Bors, Fazakas Ida, Gyöngyösi Katalin, Juhász Ágnes, Kenderfi Miklós, Pálvölgyi Lajos, Suhajda Csilla Judit, Tajtiné Lesó Györgyi, Borbély-Pecze Tibor Bors (Szerkesztő) Budapest, Magyarország : ELTE Eötvös Kiadó, Magyar Pedagógiai Társaság, Wesley János Kiadó (2022) ISBN: 9786155048708

Megjelent és kapható az MPT Irodában. Megrendelhető: mptiroda@gmail.com. 2500 ft + postaköltség
A pályaorientáció, a pályaválasztás témaköre az elmúlt időszakban felértékelődött: az oktatási és munkaerőpiaci szereplők érdekeltségén túl a társadalmi igényszint is megnövekedett e területen. A kötetben szereplő megannyi kifejezés (pályaorientáció, pályaedukáció, pályacirkulálás, életpálya-tanácsadás, pályapedagógia stb.) is jól mutatja, hogy számtalan szegmense és értelmezése van e területnek, amelyben az eligazodás a szakembereknek sem könnyű.Ebben a néha kaotikusnak tűnő tudományterületi és gondolati sokféleségben kíván utat mutatni a Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors által szerkesztett kötet. A tankönyv alapvetően két fő részre bontható: míg az első fejezet a fogalmak, elméleti keretek megfogalmazására, körülhatárolására fókuszál, addig a második fejezet inkább a pályatanácsadás és a pályaorientáció gyakorlati megvalósulását veszi górcső alá. A kötetben szereplő publikációk alapján jól követhetők a múlt–jelen–jövő dimenziójában a terület szakmai és módszertani változásai és a társadalmi igényekre megfogalmazott válaszai. A kötet bizonyos szempontból hiánypótlónak tekinthető. Az elmúlt időszakban a pályaorientációval foglalkozó kutatók és gyakorlati szakemberek a terület sokféleségét számos megközelítésből bemutatták, tapasztalataikat, továbbgondolandó felvetéseiket megannyi tanulmányban, tudományos publikációban adták közre. A tankönyvben szereplő szakmai cikkek többféle nézőpontja megfelelő alapot biztosíthat a terület iránt érdeklődőknek, valamint a szakterületen tanuló hallgatóknak. A kötet remek példája a tudományos-kutatói együttműködés fontosságának. A tanulmányok szerzői az ország különböző felsőoktatási intézményeiben vagy egyéb kutatóhelyein dolgoznak, mégis a tapasztalatok összegzésére, a gondolatok összefoglalására sok esetben közösen vállalkoztak. Ez a közös munka lehetővé teszi a szakterületi fogalmak egyértelműsítését, a közös szakmai sarokpontok kijelölését, miközben a megvalósulás, a megvalósítás differenciáltságának fontosságát hangsúlyozzák. Ajánlom ezt a kötetet minden a pályaorientáció témája iránt érdeklődő tanárnak, tanácsadónak, szociális szakembernek és egyetemi hallgatónak, mert a benne szereplő gondolatok, felvetések közös gondolkodásunk útjának első lépéseit jelenthetik. (Suhajda Csilla Judit lektori előszó)

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This