Nem tavaly nyáron, a 80. évfordulón beszéltünk az Atlanti Chartáról, hanem most annak kiterjesztéséről az Egyesült Nemzetek Nyilatkozatáról. melyet 1942 januárban írtak alá

Ekkor két tucatnyi kormány, minden kontinensről – csatlakozott a Chartához, tehát nem két  (mégoly hatalmas) angolszász ország ügye ez, hanem minden antifasisztáé, olyanoké akik minden különbözőségük ellenére, történelemi ellentéteiket félretéve harcoltak a nácizmus ellen, s olyanoké, akiknek fővárosaiban  horogkeresztes zászló lengett, s olyanoké is, akiket se az európai se az ázsiai fasizmus nem fenyegetett közvetlenül.   http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/k20101.html

A  nyilatkozatban benne van, hogy „az élet, a szabadság, a függetlenség és a vallásszabadság megvédéséhez, valamint az emberi jogok és a törvényesség fenntartásához,” kívánnak együttműködni, tehát olyan értékekhez melyek ma is veszélyben vannak, noha az Atlanti Chartában ellenségként megnevezett náci hatalom már nem fenyeget.

A  nyilatkozatban  szerepel, hogy „mind saját országaikban, mind más országokban” érvényesítik ezt a küldetést, tehát ez a nyilatkozat alkalmas arra, hogy a szabad nemzetek felelősségére emlékeztessen a más országokban megsértett szabadság védelmében, minden olyan önfelmentő ideológiával szemben, mely belügyekbe való be nem avatkozás doktrínáján alapul.

Az 1942-s deklaráció szerint az ellenség a háromhatalmi egyezmény nemzeteiből áll. Ennek azért van jelentősége, mert míg a mai magyar kormányzati  emlékezetpolitika aktivistái a bolsevizmus ellen harcoló Horthy Magyarország emlékképét szeretnék forgalmazni, melynek kvázi nincs köze az angolszász demokráciák ellen vívott német-japán-olasz háborúhoz. addig e deklaráció alapján  „háromhatalmi egyezmény”-hez elsőként csatlakozott Magyarország ezzel (az antikomintern paktummal ellentétben)  nem a világkommunizmus, hanem a nyugati demokráciák ellenségévé nyilvánította magát.

A WJLF kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik a nyolcvan évvel ezelőtti eseményre: http://oktatas.uni.hu/20220108.htm

 

Nagy Péter Tibor

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This