2020 tavaszán az internetes tanácskozások egészen új korszaka kezdődött meg. Természetessé vált, hogy az előadások, konferencia-előadások nem konferenciateremben hangzanak el, hanem az előadó lakásában, videokamera előtt. Gyakorivá vált – a kerekasztal-szerű tanácskozások kivételével – hogy ez előadó előre rögzített bemutatóval „érkezik” a virtuális tudományos tanácskozásra. Természetesen e tanácskozások hallgatósága is megváltoztatta részvételi szokásait: feszültségmentessé vált a ki- és bekapcsolódás, a különböző intenzitású részvétel, elfogadottá vált, hogy a hallgatók egy része kikapcsolt kamerával vesz részt a tanácskozáson, van aki közlekedik, vagy háztartási munkát végez közben, a tantermi-jelenlét esetén szokatlan tevékenységek (kávézás, vagy az emailfiók gyors ellenőrzése), a megbeszélés más tagjaival váltott chat üzenetek küldése és fogadása – elfogadottá váltak.
Tudományos rendezvényeinkről kevés kivétellel videofelvétel készül, mely az internetre kerül. Ennek révén nemcsak a konferenciákon való térbeni részvétel válik rugalmassá, hanem mindenki számára lehetőség nyílik arra, hogy később, számára alkalmasabb időpontban hallgasson meg előadásokat, konferenciákat, lehetőség nyílik „belehallgatással” eldönteni, hogy az előadást vagy konferenciát teljes terjedelmében meghallgatja e valaki, lehetőség nyílik arra, hogy ismerősei ajánlata alapján olyan konferenciaprogramot is bepótoljon valaki, amire az előzetes információk alapján nem kívánt időt szánni stb.
Ennek az „utólagos fogyasztásnak” van egy komoly hátránya: a hallgató valóban HALLGAT, azaz – leszámítva a facebook bejegyzésként vagy youtube-on gyakorolt kommentelést, az előadónak e-mailben megírt véleményt – az utólagos fogyasztó ki van zárva a virtuális konferencia interaktív közegéből, még arra sincs lehetősége – ami sokak számára a nem internetes konferencia részvétel egyik legfontosabb motivációja, hogy a konferencia szüneteiben, esetleg más előadások közben félrevonulva – a konferencia hivatalos plenáris programjától függetlenedve, a büfében vagy éppen a LÉPCSŐHÁZ-ban – módja van beszélgetni olyan társakkal, olyan kollégákkal egy-egy előadás kapcsán, akikkel egyébként nem találkozna, nem beszélgetne. De a „LÉPCSŐHÁZ” fogalom egy másik mondásban is szerepel, sokan sokszor érzik úgy, hogy hagyományos konferenciáról, vagy előadásról már kijöve, hazafelé menet, azaz a „lépcsőházban” fogalmazódik meg bennük, valójában milyen ellenérveik , kommentárjai, kérdései lettek volna a hallottakkal szemben, s bosszankodnak, hogy miért nem mondhatták el. Akinek ismerős ez az érzés – itt a helye.
Azért hírdetjük meg a „Lépcsőház tanácskozásokat”, melyekre bárki bejelentkezhet, akinek hozzászólnivalója van az elmúlt hónapokban készített videofelvételek tartalmához, hogy ezek se szoruljanak bele senkibe – ebből profitál az egyén, ebből profitál a tudomány.
Bármely 2020 jan 1 utáni előadáshoz hozzászólhatsz amelyek itt láthatóak:
Ha Te is szeretnél kezdeményezni egy ilyen tanácskozást, kérjük jelezd ezt a nagypetertibor@gmail.com címen, s előbb utóbb napirendre vesszük azt, megpróbálva rávenni az eredeti előadót, csatlakozzon a beszélgetéshez.
Néha konkrét javaslatot teszünk majd, hogy az interneten elérhető korábban lezajlott előadást, konferenciabeszélgetést, kiskonferenciát vitassunk meg.
A lépcsőház tanácskozások időpontja kör-emailben ill. a wesley.hu – n ( a / tudomány / aktualitások fülön ) minden hónapban meghírdetésre kerül.
A Lépcsőház program mindig úgy néz ki hogy a program elejére meghírdetett kezdőpontjára javasolunk egy közös felvételnézést – egy programban megadott link segítségével – majd rövid szünet után, előre definiált időpontban be lehet lépni a meets felületre, ahol az eredeti előadó és a szervező várják az érdeklődőket.
A következő két ilyen program:
2021 november 6 szo 14 h Életminőség vagy vallásosság ; 14.h. Kodácsy-Simon Eszter, Nagy Péter Tibor, Rosta Gergely kerekasztal-beszélgetése felvételről. 15.45 Beszélgetés NPT-vel és RG-vel ; Wesley Tudomány ünnepe
2021 nov 28 v 9 h Szilágyi Gál Mihály: A beszélő állam: a politikai intézményrendszer mint retorika; 9.40 Beszélgetés SZGM-mel; Wesley Tudomány ünnepe
Nagy Péter Tibor
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This