Iskolák és közösségek partnersége az egyenlőtlenségek és a kirekesztés megszüntetéséért: szegregált iskolák transzformatív gyakorlatai

Támogató:             EU Kutatási Végrehajtó Ügynökség
Program:               Horizon2020
Támogatás:           2,95 m. EUR a teljes projektre
Megvalósítás:      2020-2024

 

Az Inclusion4Schools projekt célja az oktatásban jelen lévő kirekesztési logikák, valamint az egyenlőtlenségek rendszerszintű (újra)termelése elleni küzdelem szegregált iskolákkal és közösségekkel együttműködve.

A konzorciumot a Wesley János Lelkészképző Főiskola vezeti, a konzorcium további tagjai a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont Kft. (Magyarország), a C.E.G.A. Alapítvány (Bulgária), a Selye János Egyetem (Szlovákia), az Oltalom Karitatív Egyesület (Magyarország) valamint az Albán Árvák Nemzeti Egyesülete.

A projekt központi célkitűzése a közösségi iskolák támogatása és hálózatba szervezése, valamint a befogadás (inklúzió) és tudásmegosztás kultúrájának megteremtése helyi, regionális és nemzeteken átívelő közösségi együttműködések létrehozásával és koordinálásával.

Az Inclusion4Schools projekt konzorciuma további két Horizon2020 kutatási és innovációs projekttel fog együttműködni azzal a közös céllal, hogy hozzájáruljon az egyenlőtlenségek megszüntetését célzó európai kezdeményezésekhez és beavatkozásokhoz. A küldetés- és hatásközpontúság jegyében a projekt a leginkább érdekelt és érintett felek (tanárok, kutatók, helyi közösségek, politikai döntéshozók, stb.) közötti együttműködés megerősítésére, támogatására és koordinálására vállalkozik.

 

A Főiskola a transzformatív gyakorlatok értékelése és terjesztése című munkacsomag megvalósításáért felel. A projektrész az alábbi célok megvalósítását tűzte ki:

  • Az iskolai közösségek szakmai önértékelésének elősegítése és támogatása a fenntartható tudásmegosztás és a folyamatos önreflexió érdekében.
  • Különböző technológiák, módszerek létrehozása az iskolarendszert átalakító, transzformatív folyamatok kialakulásának és hatásának nyomon követésére a program alatt és után.
  • Olyan csatornák, technikák bemutatása, terjesztése, amelyeken keresztül termékeny kapcsolat alakulhat ki az egyes közösségek, hálózatok és a széles nyilvánosság, valamint a problémák megoldásában érintett felek között: nyílt napok, online kérdések-válaszok, szakpolitikai kerekasztal-beszélgetések stb.
  • Az iskolák / közösségek és a felsőoktatási intézmények közötti szakmai együttműködés elősegítése (különösen a tanárképzés és a továbbképzés területén) annak érdekében, hogy a szegregált iskolákat és azok környezetét összekapcsolják a szakmai közösségekkel bármely tudományos területen.

A Covid-19 válság ellenére a projekt 2020. november 1-jén sikeresen elindult.

 

 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101004653

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Share This