Középiskolásoknak

Kedves Felvételiző! Az alábbiakban a 2021-es általános felvételi eljárásra vonatkozó információkat olvashatod. A hivatalos információkért kísérd figyelemmel a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapját, a www.felvi.hu oldalt! Az Oktatási Hivatal honlapján az összes szak leírása megtalálható

A felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkat és tudnivalókat tartalmazó
Felsőoktatási felvételi tájékoztató (https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato) kizárólag elektronikusan jelenik meg.

Általános információk szeptemberben induló képzésekhez

A szeptemberben induló képzésekre (alapképzés, osztatlan képzés, felsőoktatási szakképzés, mesterképzés) csak elektronikus úton (online) lehet jelentkezni. A jelentkezési adatlapot a www.felvi.hu oldalon, regisztrációt követően lehet kitölteni.

 

Általános információk februárban induló képzésekhez

A szeptemberben induló képzésekre (alapképzés, osztatlan képzés, felsőoktatási szakképzés, mesterképzés) csak elektronikus úton (online) lehet jelentkezni. A jelentkezési adatlapot a www.felvi.hu oldalon, regisztrációt követően lehet kitölteni.

Jelentkezés módja

felvi.hu oldalon, digitális formában.

A magyarországi központi felsőoktatási felvételi eljárásra történő jelentkezés elektronikusan történik a felvi.hu honlap E-felvételi szolgáltatásán keresztül.

Az E-felvételi felületén az adatokat webes felületen kell rögzíteni. Az E-felvételit a felvi.hu honlapon történt regisztráció után lehet használni.

Mivel a felsőoktatási felvételi jelentkezési kérelem kitöltésével kapcsolatos minden folyamat webes kapcsolaton keresztül történik, illetve számos visszaigazoló és figyelmeztető üzenet az e-jelentkező által megadott elektronikus levélcímre érkezik, melyhez javasoljuk, hogy kizárólagos hozzáférése csak a jelentkezőnek legyen, ellenkező esetben jelentkezését érdemben befolyásoló információk veszhetnek el!

Figyelem! Fontos, hogy rendszeresen figyeljék a 2022 általános felsőoktatási felvételi eljárás alatt a jelentkezés során megadott e-mail postafiókjukat, hiszen oda érkeznek hivatalos értesítések, felszólítások, tájékoztatások!

A 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési időszakában – azaz 2021. december 21. és 2022. február 15. között – az E-felvételi kizárólag jelentkezésre és a jelentkezés hitelesítésére szolgál (e-jelentkezés). A 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás ezt követő szakaszában – az adatfeldolgozási folyamat befejezésével – pedig az e-ügyintézés keretében a jelentkezésével kapcsolatos folyamatos online tájékoztatás, illetve az ügyintézési funkciók (pl. adatmódosítás, sorrendmódosítás, betekintés a személyes adatokba, jelentkezésekbe, pontszámokba) érhetők el.”

Felvételi eljárás menete, határidők

A felvételi eljárás menete

A felvi.hu oldalon részletes tájékoztatás olvasható. Azonban ha értelmezési vagy más probléma merül fel, munkatársaink szívesen segítenek a eligazodásban. 

Jelentkezési időszak kezdete: 2021. december 21.

Jelentkezési határidő: 2022. február 15.

Az elektronikus jelentkezés kétféleképpen hitelesíthető: vagy okmányirodai ügyfélkapus regisztráció használatával, vagy a jelentkező aláírásával hitelesített, az e-felvételiből letölthető hitelesítő adatlappal, amelyet postán kell elküldeni az Oktatási Hivatalba.

Az Ügyfélkapu segítségével történő hitelesítés, illetve a hitelesítő adatlap postára adásának határideje: 2021. november 20.
A hitelesítés akkor tekinthető sikeresnek, ha arról visszajelzést kapott e-mailben, illetve az E-felvételi felületén is megjelenik a hitelesített státusz!
Amennyiben egy korábbi sikeres hitelesítést a jelentkezési határidő előtt, valamilyen okból (pl. adatmódosítás miatt, akár megtörtént az végül, akár nem) visszavont, akkor a hitelesítést újra el kell végeznie, hogy a jelentkezése érvényes legyen!

Az e-felvételit hitelesítő adatlapok beküldésének, illetve Ügyfélkapu regisztráción keresztüli hitelesítés határideje 2021. november 21.

Az érettségi vizsgáról és a vizsgaeredményekről a középiskolában vagy az Oktatási Hivatalnál (www.oh.gov.hu) lehet érdeklődni. Az érettségivel kapcsolatos hivatalos tájékoztatás itt érhető el.

A felvételi eljárás menetéről és a határidőkről szóló összefoglaló táblázat a következő linken található meg: https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2022K/1_teendok_hataridok

Azok, akik az általános felvételi eljárásban nem nyernek felvételt egy felsőoktatási intézménybe sem (függetlenül attól, hogy jelentkeztek-e), beadhatnak felvételi jelentkezést a pótfelvételi eljárásban. A pótfelvételi jelentkezés lehetősége várhatóan július legvégén indul. Kérjük, hogy az ezzel kapcsolatos határidőket figyeljék a Felvi.hu oldalon.     

Eljárási díjak

Legfeljebb 6 (hat) jelentkezési hely jelölhető meg. Amennyiben a jelentkező ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formáját is megjelöli, akkor az a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek tekintendő (ha az intézmény/kar/szak/képzési szint/munkarend/képzési nyelv/képzési helyszín azonos).
A felvételi eljárásban három jelentkezési hely megjelölésére díjmentesen van lehetőség. Ezen felül a további jelentkezési helyekért jelentkezésenként 2000–2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni.
(Két jelentkezési hely egynek minősül abban az esetben, ha ugyanannak a jelentkezési helynek az állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is megjelöli a jelentkező – azaz megegyezik az intézmény, kar, szak, képzési szint, munkarend,képzés nyelve, képzési helyszín, csak a finanszírozási forma tér el.)

https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2022K/1_teendok_hataridok/13_efelveteli/133_helyek

Pontszámítás mester szakon

A felvételi ponszámítási szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, ezért ezek szakonként eltérnek, a maximum pont azonban minden esetben 100 pont. A felsőoktatási intézmények csak azokat a jelentkezőket vehetik fel, akik legalább 50 pontot szereztek, a fogyatékossággal élő, a hátrányos helyzetű vagy gyermeket gondozó felvételizők pedig legalább1, legfeljebb 10 többletpontot kaphatnak.
A hivatalos Pontszámító kalkulátor itt található.

A felvételi ponszámítási szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, ezért ezek szakonként eltérnek, a maximum pont azonban minden esetben 100 pont. A felsőoktatási intézmények csak azokat a jelentkezőket vehetik fel, akik legalább 50 pontot szereztek, a fogyatékossággal élő, a hátrányos helyzetű vagy gyermeket gondozó felvételizők pedig legalább1, legfeljebb 10 többletpontot kaphatnak.
A hivatalos Pontszámító kalkulátor itt található.

Pontszámítás alap- és osztatlan szakokon

Várható felvételi összpontszámát a felvi.hu oldalon található Pontszámító Kalkulátorral számíthatja ki.

Arról, hogy hogyan és miből áll össze a felvételi pontszám, a Felvételi Tájékoztató erről szóló fejezetében ( https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2021A/2_pontszamitas ) találunk részletes leírás. Külön fejezet ( https://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekoztato/FFT_2022K/2_pontszamitas/24_tobbletpontok ) szól a többletpontokról részletes leírással arról, hogy mi az, amire többletpontot lehet kapni, és ehhez milyen dokumentumokat szükséges feltölteni az e-felvételibe.

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.