OKTÓBER 12: EMLÉKNAP AZ 1941-ES KŐRÖSMEZŐI DEPORTÁLÁS 75. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁVAL

Képzés: 

Meghívó

A kőrösmezői deportálás új fejezetet nyitott a magyarországi antiszemitizmus történetében: a Szentírás népe elleni pogány magyar lázadás átlépte a zsidó lét megvetésének a megsemmisítés bármikori lehetőségét is magában foglaló küszöbhatárát.

Az 1941-es deportálás a Soá magyarországi kezdetének soha nem felejthető eseménye.

A Wesley János Lelkészképző Főiskola Theológus és Lelkész Szak és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Egyháza nemzet- és önismereti szempontból is szent kötelességének tekinti az 1941-es kainizmus exisztenciális üzenetére való emlékezést és emlékeztetést.

E szolgálat keretében tartottunk az idén is gyász- és bűnbánati liturgiát a tragédia augusztusi emléknapján, és ennek jegyében hívjuk és várjuk Felebarátainkat az október 12-i hagyományos évenkénti találkozóra is.

Az összejövetel keretében többek között kegyeleti látogatást teszünk a Budapesti Autonóm Orthodox Hitközség egykori – eladdig iskolaként is szolgáló – Magdolna utca 29-31. sz. alatti romos épületegyüttesénél, amelyet ez idő tájt toloncházzá alakítottak át, és amely 1941-ben a fővárosból deportáltak egyik gyűjtőállomásaként működött, a főiskola udvarán pedig átadjuk a helyszínen a későbbiekben felavatandó emléktáblát.

Programunk keretében bemutatjuk továbbá Randolph L. Braham professzor úr „A magyarországi Holokauszt bibliográfiája” című, a Park Könyvkiadó által 2010-ben megjelentett kétkötetes munkájának a deportálás 75. évfordulója emlékére elkészített elektronikus változatát.
 

A megemlékezés időpontja: 2016. október 12. (SZERDA), 11 órától.

A megemlékezés helyszíne: a főiskola Kline terme (fsz.)
Cím: Budapest, VIII. ker., Dankó u. 11.
Megközelíthető a Kálvária tér és a Mátyás tér felől.
Útvonaltérkép: http://www.oktatas.uni.hu/keret.cgi?/dankoutca.htm
E-mail-cím: theol@wjlf.hu
Telefonos elérhetőség: (1) 577-05-09; (1) 210-5400/224.

A WJLF Theológus és Lelkész Szak és
a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Egyháza
nevében:

Iványi Gábor
Majsai Tamás