A Magyar Költészet Napja és Lakatos Menyhért emlékezete

Képzés: 

 A Magyar Költészet Napja (amelyet József Attila születésnapján, ma ünneplünk) a WJLF-en Lakatos Menyhért emléknapja is.

Kilencvenkét évvel ezelőtt, április 11-én született Lakatos Menyhért (1926-2007), a magyarországi cigány irodalom klasszikusa, a XX. sz. egyedülálló jelentőségű magyar cigány kultúrpolitikusa, a hazai cigányság profetikus képviselője.

A Költészet Napján, 1975. április 11-én jelent meg a magyar cigány regény alapműve, Lakatos Menyhért legismertebb és legjelentősebb cigány epikai alkotása, a "Füstös képek".
Lásd: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/romak/f...
Értékeléséhez: http://www.forrasfolyoirat.hu/1103/pernyesz.pdf

A külföldön is számos kiadást megért és több nyelvre lefordított mű nem csak a cigánysors bemutatásának megrendítő irodalmi kompozíciója, de mindmáig eleven és felülmúlhatatlan szociografikus vázlata is a magyar roma létdrámának: az irracionális gyűlölettel és a szociális nyomorral szembeni, már-már kilátástalan küzdelemnek és az emberlét méltóságát minden valószínűséggel szemben őrizni vágyó élni akarásnak.

Cigány testvéreink iránti szeretetünk, az író és életműve előtti tiszteletünk kifejezéseként a művet főiskolánk is megjelentette. A kötethez Iványi Gábor írt előszót: http://www.wesley.hu/sites/default/files/fajlok/lakatos_menyhertrol-harm...

Budapest, 2018. április 11.

Majsai Tamás