Ha dánok lennénk, boldogabbak lennénk

Dátum: 
2017. október 18. 17:00

Október 18-án szerdán 17 h - kor a Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesület nyilvános tudományos ülést tart a VIII Dankó u 11. Kline teremben. (Vendéglátó: Wesley Egyház- és Vallásszociológiai Kutatóközpont)

Program:

17.00 Harcsa István: Tóth Gergely FETE díja

17.15 Tóth Gergely: Ha dánok lennénk, boldogabbak lennénk? Statisztikai észrevételek a társadalomtudományi adatok nemzetközi összehasonlítása kapcsán

A Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesület (FETE) műhelyvitát rendez Tóth Gergely: „Ha dánok lennénk, boldogabbak lennénk?”, című írásáról, amely a nemzetközi összehasonlítások módszertani problémáira hívja fel a figyelmet. Az előadás abból az alkalomból készült, hogy a FETE kutatói díjjal ismerte el Tóth Gergely tudományos munkásságát.

Jogos kérdésfeltevése szerint, „Ha egy demográfiai elemzésben a halálozási mutatók országok közötti összehasonlítása esetén a legnagyobb természetességgel alkalmazzák a standardizálást a társadalmak korcsoportonkénti eltéréseinek megszűntetésére, akkor más, elsődlegesen nemzetközi összehasonlítások során miért nem merül fel ennek igénye?” Az előadást követően korreferátumok hangzanak el, amely után lehetőség lesz a szabad vitára.

Vitavezető: Harcsa István

A vitára minden érdeklődőt várunk.