Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a http://wesley.hu címen.

Zsidóüldöző és nácibarát politikusoknak nem lehet szobruk Magyarországon


A WJLF Theológus és Lelkész Szak nyilatkozata a Hóman-szobor ügyében

Hóman Bálint az 1930-as évek elejétől 1938-ig a magyar kormány azon tagjaihoz tartozott, akik Magyarországot a hitleri Németország szövetségesévé tették. 1939-ben mint meggyőződéses nácibarát került vissza a kormányba. Részt vállalt az ország háborúba sodrásában, a zsidótörvények bevezetésében, illetve a társadalom ún. zsidótalanításának a követelésében. 1942-től azért nem lehetett tovább kormánytag, mert nem értett egyet a béketapogatózásokkal, és ragaszkodott a hitlerizmus támogatásához, amit még 1944-45-ben, a német megszállás után is vállalt, sőt, tagja maradt a nyilas parlamentnek is. Az ő lelkén is szárad a Soá több mint félmillió magyar mártírjának, valamint annak a mintegy négyszázezer magyar honvédnek és civilnek az élete, akik a II. világháború idején áldozatul estek a Horthy-rendszer gyalázatos politikájának.

Ha Hóman Bálint szobrot kap, az azt jelenti, hogy az aktívan nácibarát és zsidóüldöző politikusoknak tisztelet jár a 2010-es évek Magyarországán.

Ez számunkra elfogadhatatlan.

Nyilatkozatunk támogatását köszönettel vesszük: http://www.peticiok.com/zsidouldoz_es_nacibarat_politikusoknak_nem_lehet...

Budapest, 2015. december 13-án, a Hanuka, a fény ünnepének zárónapján.

Iványi Gábor
Lukács Péter
Majsai Tamás
Nagy Péter Tibor

a WJLF tanárai