Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a http://wesley.hu címen.

Wesley-s hallgatók és ovisok közösen a környezetért

Európai Hulladékcsökkentési Hét, 2016
Wesley-s hallgatók és ovisok közösen a környezetért

    Idén Főiskolánk környezettan szakos hallgatói a Wesley János Óvoda nagycsoportos óvodásai számára rendezett környezeti nevelési programmal vettek részt a november 19-27. között megrendezett Európai Hulladékcsökkentési Héten. Az akcióra november 25-én került sor az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvánnyal közös szervezésben.A környezetvédelmi programon az óvodások játékos, interaktív, élmény-alapú foglalkozás keretében, életkori sajátosságainak megfelelő szinten ismerkedhettek meg a hulladékgazdálkodás témakörével, az újrahasznosítási szemlélet elméleti és gyakorlati oldalával.
    Az apróságok először a közeli parkba látogattak el, ahol egy játékos „hulladékvadász” verseny során oktatói, hallgatói és óvópedagógusi felügyelettel vezetett, biztonságos formában szembesülhettek a közterületeken eldobált hulladékok problémájával (természetesen a hulladékokhoz nem nyúlhattak). A felnőtt „csapatkapitányok” beszélgettek a gyermekekkel arról, hogy miért nem szabad eldobni a szemetet, milyen károkat okoz közvetlen és tágabb környezetünkben, miért kell külön gyűjteni a különböző hulladékfajtákat, s hogy mi a különbség a természetben keletkezett elhullott anyagok (pl. ágak, levelek) és a műanyag, papír, fém, stb. hulladék között. A szemfüles csemetéket újrahasznosított papír-játékokkal jutalmazták.
     A Főiskola épületében a gyermekek az Ökologistic Alapítvány környezetbarát játékaival, pl. egy talicska, egy teherautó és egy kis „trükk” segítségével megtanulhatták, milyen hulladékból milyen tárgyak készülhetnek az újrahasznosítás során. Az elmélet után pedig szárnyalhatott a kreativitás: félbevágott PET palackot festve kihajtható szirmú virágot készítettek, csokipapírból sárkányfejet hajtogattak, meglovagolhatták az autógumiból készült krokodil-hintát és próbára tehették ügyességüket puzzle és más kirakók összeillesztésével.
    A játékos forma és az életkoruknak megfelelő alkotó foglalkozás már egészen fiatal korban hatékonyan segítheti a környezettudatos gondolkodást, valamint az élő természet iránti érzékenység elmélyítését.
Bakos Bettina