Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a http://wesley.hu címen.

"Valóban alaptalanok volnának oktatási intézményeinkkel kapcsolatos félelmeink?"

Szervezet: 

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) 2012. augusztus 15-én, szerdán, 11.00 órakor sajtótájékoztatót tartott, melyre az Egyház az Emberi Erőforrások Minisztériumát is meghívta, amely azonban legfeljebb egy, az ismeretlenségét megőrző munkatárssal képviseltethette magát. A sajtótájékoztatót a közelgő tanév tette elkerülhetetlenné, hiszen az egyház oktatási intézményeiben, mintegy 3000 hátrányos helyzetű gyermek úgy kezdi meg tanulmányait, hogy az illetékes minisztérium mind a mai napig ténylegesen nem mutatott készséget az egyházzal való oktatási megállapodás megújítására.

A diszkriminatív, és az Alkotmánybíróság előtt a MET és immár az ombudsman által is támadott CCVI. egyházi törvény, több más egyház mellett a MET-et is ellehetetleníti. Ennek következtében az Egyház a hajléktalanokat, időseket és szegényeket ellátó szociális intézményei immár nyolc hónapjaküszködnek a más egyházaknak biztosított kiegészítő támogatás nélkül. Most az iskoláink jutottak kritikus pontra.

A sajtótájékoztató napján, délután 16.15-kor a minisztérium oktatási államtitkársága az MTI útján kibocsájtott közleménye szerint "alaptalanok Iványi Gábornak, a MET elnökének félelmei", mert "fontosnak tartja a szaktárca, hogy az állam és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közötti együttműködés folytatódjon". Valóban alaptalanok volnának oktatási intézményeinkkel kapcsolatos félelmeink? Változatlanul furcsálljuk, hogy a tárca MTI közleményén túl semmi kézzelfogható jele nincs a minisztérium megállapodási szándékának. Zavar bennünket az a homályos megfogalmazás is, hogy az "oktatási államtitkárság" a "fenntartótól függetlenül biztosítja a pedagógusok és a nevelő oktató munkát közvetlenül segítők bérét az új nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján", hiszen a bérköltség az alapnormatívának is csupán tört része.

Nem világos az sem, hogy miről szólna az a "köznevelési szerződés", melyet a szaktárca a MET-tel "azon tevékenységek vonatkozásában" kötne, melyek "valóban a társadalmi felzárkózást szolgálják", ugyanis az Egyház oktatási intézményeiben kizárólag halmozottan hátrányos helyzetű tanulók nevelése és oktatása folyik.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nyitott a kormánnyal való korrekt megállapodásra. A megnyugtató megoldást elsősorban abban látnánk, ha az egyházi törvény megfelelő korrekciója által a MET és más egyházak a méltatlanul elvett egyházi státuszukat visszanyerhetnék, és ezzel a rászorulók közötti szolgálatuk is akadálytalanul folytatódhatna.

Budapest, 2012. augusztus 16.

Iványi Gábor

 

Iványi Gábor rendkívüli sajtótájékoztatója a MET intézményei, iskolái fenntartásának helyzetéről. from Ádám Csillag on Vimeo.

Társintézmény: