Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a http://wesley.hu címen.

'REGINA' - filmvetítés és beszélgetés

Szervezet: 
Dátum: 
2013. április 29. 17:30

 'Regina' a WJLF-en – egy megkapó dokumentumfilm a világ első rabbinőjéről, majd beszélgetés az alkotóval és az első magyarországi női rabbival

2013. április 29-én 17.30 órai kezdettel vetítjük Groó Diana nagy sikerű kreatív dokumentumfilmjét arról a Regina Jonasról, aki a világon első nőként, dacolva a zsidóság törvényeivel, a rabbi hivatást választotta. Az alkotás 'eredetinek' tűnő játékfilmként rekonstruálja a hitleri Németországban élő, 1944-ben Auschwitzban meggyilkolt Fräulein Rabbiner Jonas életét. A vetítés után alkalom nyílik beszélgetni magával a rendezőnővel, illetve vendégül látjuk Kelemen Katát, Magyarország első női rabbiját, aki a Szim Shalom reformzsidó közösség alapítója és vezetője. A Wesley Stúdió tehát egy olyan, érdekes programra invitál Mindenkit, amit nem érdemes elmulasztani!... 

Fräulein Rabbiner Jonas
Regina

’Regina’. Groó Diana kreatív dokumentumfilmje a világ első női rabbijáról, a berlini születésű  Regina Jonasról.

VETÍTÉS ÉS BESZÉLGETÉS. VENDÉGEINK: GROÓ DIANA ALKOTÓ ÉS AZ ELSŐ MAGYAR RABBINŐ, KELEMEN KATA. MODERÁL: IVÁNYI GÁBOR.
Groó Diana filmrendező, forgatókönyvíró, több díjnyertes film alkotója. Műveiben rendszeresen megjelenik a közép-európai zsidóság, mint téma. Származását élete fontos momentumának vallja.
Kelemen Kata rabbi a Szim Shalom Progresszív Zsidó Hitközség, a II. világháborút követő első hazai reformzsidó közösség alapítója és vezetője.

2013. április 29. hétfő, 17.30.
WJLF pincekápolna – Budapest VIII., Dankó utca 11.

Fräulein Rabbiner Jonas. Regina. Nem feminista, sem reformer. Egy vallásos ortodox zsidó nő, aki a zsidóság törvényeivel ellenkezve, a két világháború közti hitleri Németországban a rabbiság hivatását választja. 1944-ben Auschwitzban gyilkolják meg.

Egy különleges életút… A korabeli dokumentum- és archív felvételekből játékfilmszerűen rekonstruált filmben mintha maga Regina is szerepelne. Kortársait színészek, amatőr szereplők keltik életre.

MINDEN  KEDVES  ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL LÁTUNK!